Близки и приятели почетоха паметта на Невена Коканова в село Иглика

7

През 1984 г. актрисата толкова харесва селото, че малко по-късно си купува къща там

Близки, приятели и колеги почетоха Невена Коканова (1938 - 2000), като се събраха в нейна памет в село Иглика, Габровско, предава БТА. Събитието снощи бе организирано от настоятелството на читалището, което носи името на именитата актриса. Пред пълния с публика читалищен салон беше прожектиран филмът „Вампир” (1992 г.), заснет в селото, с Невена Коканова в една от главните роли. Сред гостите бяха режисьорът на лентата Павел Павлов, както и актьорът Васил Банов, който партнира на Коканова във филмовото заглавие.

Сред присъстващите бяха и дъщерята на актрисата – Теодора Шарланджиева, журналистът Георги Тошев, актрисата Мария Статулова, археологът Дикран Балабанян и директорът на дирекция за знание и култура ЛИК в БТА доц. Георги Лозанов.

Гостите, приятели и съседи на Коканова от село Иглика имаха възможността да наблюдават скици, рисувани от актрисата, дарени на читалището от нейния приятел Дикран Балабанян. А във фонда на читалището се съхраняват и книгите от личната библиотека на Невена Коканова, дарени от дъщеря ѝ Теодора.

Когато и да е създадено Чомаците (каквото е било името на селото преди години – бел. а.) или Иглика, завинаги това приказно място ще бъде свързано с вас, но и с името на Невена, защото хората, които идват тук, винаги питат и ще питат, когато и нас ни няма, къде е къщата на Невена Коканова”, каза журналистът Георги Тошев. По думите му в съвременната маркетология това се нарича „бранд”. „Всяка държава и всеки, който прави нещо, иска отличителния бранд за себе си – нещото, което да се запомни. А Иглика сте всички вие и всички ние, които идваме като приходящи, но винаги ще бъде и Невена Коканова. И това е прекрасно”, смята журналистът.

Всички ние носим паметта за Невена. Най-хубавото на личности като нея е, че всеки има своя представа за Невена. Това е безценно”, каза още журналистът.

Режисьорът Павел Павлов разказа няколко от спомените си с именитата актриса, свързани с киното. „Невена изигра при мен три ханджийки. В първия филм, в който бяхме заедно – „Горски хора”, тя игра една ханджийка, набедена, че е убийца. Но тя не беше убийца, а мъжът ѝ е държал ръката, докато е убивал жертвата, за да е съпричастна към престъплението”, каза Павлов. По думите му, втората изиграна ханджийка е една изпълнена, макар и с известно закъснение, мечта на Коканова, понеже е свързана с любимия ѝ автор – Йордан Йовков.

Когато Павлов ѝ отправя поканата да изиграе старата Сарандовица във „Вечери в Антимовския хан”, по думите му, тя въздъхва със съжаление, че не е вече толкова млада, за да влезе в образа на друга Йовкова героиня. Третият път, в който Невена влиза в ролята на ханджийка, е във филма „Вампир”. „Това според мен е една от най-хубавите ѝ и зрели роли. Особено има няколко епизода, единият от които е с моя приятел Васил Банов, в които двамата се надиграват като големи артисти”, каза режисьорът.

Той си припомни моменти от снимането на „Вампир” в читалището на село Иглика, когато на снимките са присъствали местни баби, донесли трикраки столчета, за да наблюдават случващото се, а на Коканова ѝ се налага да им обясни каква е разликата между театър и кино. „Много я обичаха всичките баби тука. Тя им беше любимка”, каза Павлов.

Дикран Балабанян разказа, че първото гостуване на Невена в село Иглика е през 1984 г., като на нея толкова ѝ харесва, че до края на годината тя вече е взела решение да купи имот в селото. „Тя се приспособи много лесно. Хората я обикнаха, защото тя се държеше много естествено – като нормален човек, а не като някое величие”, коментира Балабанян. Той допълни, че Коканова е вложила много труд, за да приведе във вид своята къща. „За нея това се превърна в любим кът и всяка свободна минута тя гледаше да бъде тук”, разказа археологът. Той сподели, че актрисата е била сред най-близките му приятели. „Чета и слушам колко велика актриса е била Невена. Искам да Ви кажа, че е не е вярно. Тя не беше велика. Тя беше единствената божествена актриса!”, каза още той.

„Това място под небето е нещо наистина приказно и нещо знаково за Невена”, каза актрисата Мария Статулова и подчерта, че никога няма да говори за Коканова в минало време. „В Иглика тя се усамотява и си взема въздух от целия светски живот… Идва тук, за да диша, за да гледа небето. Тук с нея сме слушали капките дъжд по лозовите листа, които бяха като ветрило пред къщата, в която живее…”, спомня си тя. Статулова допълни, че Коканова е и кръстница на нейния син. „Невена е най-усмихнатият човек. Най-чувственият човек. Най-женствената жена, ако изобщо може да има такова изречение, но го казвам с цялата си любов”, коментира актрисата.

Катя Андреева, една от съседките на Невена Коканова в селото, разказа за първата си среща с нея, която се е състояла в дома на Дикран Балабанян. Тогава актрисата се представя като добра домакиня и сервира супа на новодошлите гости. След още няколко срещи се създава близост между двете жени. „Много хубави спомени имам. Аз тук съм прекарвала много хубави вечери – със съпруга си и с Невена. Приказки, смях… Ние бяхме доволни от контакта си с нея - човешки се държеше с нас”, каза още Андреева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    до 1
    след време ще говорят същото за Марта Вачкова - как няма вече такива като нея... смятай тогава колко зле ще са... аз не гледам телевизия от над 15 години, но от време на време виждам на пуснат телевизор някой от предаванията и водещите какви са малоумни, има един Александър, който води едни сутрешно предаване, не го знам как се казва, толкова нагъл, арогантен, самовлюбен, безталантлив, олигофрен, издигнат от родителите си боклук за пръв път виждам.. и има един Цитридакис ли е не го знам, който иска да бъде новия Слави с вечерното шоу, и той е толкова зле и не може да се шегува, няма чувство за хумор, просто простак, само се убеждавам, че добре правя че не гледам телевизия да се облъчвам с олигофрения.. по другите държави на планетата е същата работа - и там деградират яко
  • 6
    1
    Александър
    Царство и небесно! Няма ги вече тези артис ти! Колкото от Марта Ва чкова стана актриса! А какви бяха Григор Вачк ов, Тодор Колев!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари