Бившата съпруга на Брендо осъди прокуратурата за близо 120 000 лева

0
Държавното обвинение ще плати обезщетение за нанесени вреди
Държавното обвинение ще плати обезщетение за нанесени вреди Снимка: вестник 24 часа

Държавното обвинение ще плати обезщетение за нанесени вреди

Моника Добринова, която е бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо, осъди прокуратурата за обезщетение в размер на близо 120 000 лева. Това реши Софийският градски съд (СГС), където Добринова е завела иск за 200 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), съобщи „Лекс“.

Бившата съпруга на Банев беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик. Процесът срещу Брендо в България приключи окончателно през 2018 г., когато Върховният касационен съд призна за виновни само него и доведения му брат Симо Карайчев за участие в престъпна група, която обаче само е имала за цел да пере пари, но не го е направила. ВКС наложи условно наказание на Карайчев и окончателно оправда Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева.

За да свидетелстват за вредите, които е понесла по време на процеса, показания пред съда са дали бащата на Добринова и нейна приятелка, които разказват, че се тревожела най-много за децата си. Бившата съпруга на Банев се почувствала най-зле при първоначалната осъдителна присъда, плачела непрекъснато, не можела да спи и получавала паник атаки. Заради медийното отразяване на процеса с месеци не излизала от дома си и дори не включвала телевизора, за да не разбира голямата ѝ дъщеря какво се говори за нея.

В решението си съдия Богдана Желявска отбелязва, че Добринова е привлечена като обвиняема през 2007 г., а делото приключва през 2018 г. и подчертава, че 11 години е била обвинена и подсъдима за престъпление, което не е извършила. Съдът отчита, че болките и страданията на Добринова от неоснователното обвинение не са отминали напълно и до днес, но посочва, че вината за тях не е само на прокуратурата, а е и в забавянето на дело в съдебната фаза.

Вългарският гражданин Евелин Банев-Брендо беше задържан преди месец край Киев, където се е укривал с чужди документи. Заедно с него са били задържани и още няколко души, които също са с криминални прояви. Той е с присъди в Италия - 20 години затвор, в Румъния - 10 години, в България - 6 години. Все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин - от организирането на трафик до прането на пари от продажбите.

Прокуратурата изпрати до украинските власти искане за екстрадиция на Брендо, но претенции за това имат и Италия и Румъния. Оказа се обаче, че осъденият за наркотрафик Банев е освободен от ареста, тъй като през 2015 г. официално е станал украински гражданин, а Конституцията на страната забранява екстрадиция на техни граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари