Бивш шеф на ЦРУ и Пентагона: Китай ще създаде повече проблеми от СССР

1

Съперничеството с Китай ще бъде далеч по-трудно за САЩ, отколкото Студената война със Съветския съюз.

Това мнение изрази бившият шеф на Пентагона и бивш директор на ЦРУ Робърт Гейтс, говорейки на виртуално събитие, организирано от президентската фондация и институт „Роналд Рейгън“, предаде BG VOICE

Според него съперничеството между САЩ и Китай не бива да се нарича студена война, тъй като това „опростява“ ситуацията.

Гейтс обяснява, че тази формулировка създава впечатлението, че „ще бъде точно както съревнование със Съветския съюз. В много отношения това ще бъде много по-трудно съперничество от това със Съветския съюз.“

Той коментира, че за Вашингтон по време на Студената война ситуацията е улеснена по-специално от „несъответствието в икономическото развитие“ между САЩ и СССР.

Китай представлява напълно различно предизвикателство за нас, защото е сила, която действа на много нива. Той има икономическа мощ, която е съперничаща на нашата. Ние нямаме алтернатива на китайската програма „Един пояс, един път“.

Пентагонът и ЦРУ смятат, че тази програма ще „разпространи китайското влияние в света“.

Говорейки за Китай, Гейтс отбелязва, че „това е страна, която се стреми към напредък в областта на науката и технологиите, която приветства студенти от други страни да учат“.

Китай предизвиква нас и другите демокрации с много от инструментите, които използвахме ние срещу Съветския съюз. Ние дори не сме започнали да разработваме стратегия за това как да се конкурираме на всички тези нива.“

Китайците винаги могат да посочат какво са направили в развитието на инфраструктурата, да се позоват на факта, че са извадили буквално стотици милиони хора от бедност“, добави бившият министър на отбраната на САЩ.

И китайците, разбира се, не забравят за своите въоръжени сили. Сега те имат най-големия флот. Мисля, че това е много по-сериозно предизвикателство, отколкото СССР някога е представлявал“, обяснява Гейтс.

Вашингтон наложи толкова много антируски санкции, че почти напълно загуби способността да оказва натиск върху Москва, използвайки този метод, коментира Гейтс.

Аз лично смятам, че изглежда сме изчерпали широките санкции срещу Русия. Наложихме толкова много санкции срещу Русия. Искам да кажа, че останаха малко, които все още не сме въвели и биха имали някакво значение“.

САЩ трябва да отговорят на кибератаките, за които се твърди, че са извършени от хакери, намиращи се в Русия, да предприемат мерки срещу държавните служители.

„Мисля, че ако тези атаки продължат, трябва да проявяваме креативност и да действаме не само срещу хакерите, създавайки сериозни затруднения за тях, но и може би да обмислим мерки, които можем да предприемем срещу хората около Путин“, вярва бившият шеф на Пентагона и ЦРУ.

Не мисля, че е извън човешката способност да измисли нещо подобно“, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари