Бивш директор на врачанската болница отива на съд за неизгоден договор

0
Той бе сключен с русенската частна клиника „Медика Кор“
Той бе сключен с русенската частна клиника „Медика Кор“ Снимка: Жоро Александров / БНР

Той бе сключен с русенската частна клиника „Медика Кор“

Приключи разследването, което имаше за цел да установи дали през 2016 г. от врачанската болница съзнателно са сключили неизгоден договор с русенската частна клиникаМедика Кор“ за предоставяне на медицински услуги в областта на инвазивната кардиология. Разследването водеше следственият отдел на окръжна прокуратура в Монтана. От там изпратиха писма до всички акционери на врачанската болница да се явят, за да им бъдат предоставени събраните материали по приключилото разследване, пише вестник 24 часа.

Бивш служител на врачанската МБАЛ „Христо Ботев” може да бъде изправен на подсъдимата скамейка заради сключената неизгодна сделка между врачанската болница и СБАЛК „Медика Кор„ със седалище и управление в Русе. Документът е бил за предоставяне на услуги по извършване на диагностика и лечение в областта на инвазивната кардиология. От това е произлязла значителна вреда за врачанската болница.

През този период директор на МБАЛ „Христо Ботев” е бил Светозар Луканов. Той поема поста през 2015 г. след проведено общо събрание на акционерите. Две години по-късно по изричното разпореждане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата влизат на изненадваща проверка, за да търсят неизгодни договори в държавната болница. Въпросната инспекция обхващаше търговските споразумения с частните клиники и доставчици на различни услуги.

Сред нарушенията във Враца са били два договора за взаимно предоставяне на услуги в областта на инвазивната кардиология, подписани с русенската частна клиникаМедика Кор”, разкри Сотир Цацаров. По тях врачанската болница е отдала 1250 кв. м помещения под наем и е превела на русенската фирма 14 895 792 лв. за целия период на договорите.

В замяна е получила компенсация под формата на ремонти и апаратура за 1.17 млн. лв. и възстановяване на режийни разходи за още 1.6 млн. лв. Парадоксът е, че на практика „Медика Кор” не е извършвала лечебна дейност, защото е ползвала не само помещенията и апаратурата, но също и персоналът на МБАЛ „Христо Ботев”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари