Битият бит, е....ят - е..н. А МВР си раздаде 52 милиона премии и награди

1
Изборите наближават и властта бърза да „купи“ служителите на МВР
Изборите наближават и властта бърза да „купи“ служителите на МВР

Изборите наближават и властта бърза да „купи“ служителите на МВР 

Така изглежда раздаването на 52 млн под формата на премии и награди за служители. Информацията става известна от отговор на министерството по повод запитване на гражданско сдружение БОЕЦ по Закона за достъп до обществена информация, предаде FROG NEWS.

В годината на масови антиправителствени протести, съпроводени от полицейско насилие, допълнителните възнаграждения в МВР за добра работа възлизат на 10 633 741 лв. Освен това са изплатени 41 432 818 лв. под формата на парични награди – за високи резултати, за конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задължения или за продължителна служба в МВР. Въобще – за ударници на силовия фронт…

От вътрешното министерство не дават отговор каква част от тези суми е раздадена на служителите в централното управление на ведомството, защото исканата информация „не е налична и не се обработва по зададените критерии“ в дирекция „Планиране и управление на бюджета“.

Някои медии вече писаха, че през изминалата година 15 140 държавни служители са получили еднократни парични награди в размер на 650 лв., тъй като работили на първа линия в борбата с пандемията от Covid-19. Така излиза, че общият размер на тези премии за работа в рискови условия възлиза на 9 841 000 лв., което e едва 24% от всички награди за служителите на МВР през 2020 г.

15 140 полицаи са наградени за работа на първа линия срещу Covid-19

В края на миналата година синдикати в МВР изразиха недоволството си, че голям брой полицаи, които са работили на първа линия, дори не са получили обещаните им еднократни бонуси. „Ако приемем, че 14-15 хил. служители са получили 650 лв., поне 5 до 7 хил. не са“, коментира заместник-председателят на УС на синдиката Илия Кузманов пред в-к „Сега“. Той обясни още, че на техен въпрос кой е отговорен за разпределянето на паричните награди, от МВР са отговорили, че това се прави от директорите на дирекциите.

На два пъти полицаи и пожарникари в различни градове излизаха на национален протест заради липсата на разбирателство между ръководството на вътрешното министерство и синдикатите за 30-процентно увеличение на възнагражденията. Премиерът Борисов обясни, че ще получат пари, макар и не в пълния обем, но обеща, че през 2021 г. властта ще се погрижи по-добре за МВР.

Досега от МВР така и не са признали за полицейското насилие по време на протестите. Формално са наказани няколко дребни риби и толкова. Което напомня изразът: Битият бит, е….ят – е..н. А 52 милиона отидоха за награди и премии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Още малко и мързелът официално ще се нарича пролетна умора...

Харесай Дунавмост във Фейсбук