Бисерка Йовчева: В отчаянието си написах на премиера, че с децата сме в безизходица!

1
Разказ на учителката, която писа на Николай Денков, за да потегли влак с ученици
Разказ на учителката, която писа на Николай Денков, за да потегли влак с ученици Видео: bTV

Разказ на учителката, която писа на Николай Денков, за да потегли влак с ученици

В отчаянието си написах на премиера по Вайбър, че сме на гарата и са ни отменили влака. Връщаме се от есенен турнир. Казах му, че сме в безизходица“, разказа преподавателката по информатика д-р Бисерка Йовчева в предаването „120 минути“ по bTV.

Тя е ръководител на школа по информатика, която излъчва едни от най-добрите информатици не само на национално, но и на международно ниво.

Преди седмица Бисерка Йовчева успя да извади 50 деца от капана на лошото време, след като те се оказаха блокирани на гарата в София в продължение на 4 часа без решение от страна на БДЖ. Тя се обажда на премиера Николай Денков, за да бъде намерено алтернативно решение за транспорт.

Бяхме тук за редовния национален есенен турнир по информатика. Може да се каже, че в една от групите спечелихме тотално, но се представихте във всички групи отлично. Първата група тръгна успешно, а ние с няколко други ученици останахме да получим наградите от турнира. С нас бяха много други деца от Северна България, които трябваше да се приберат с този влак. Шуменци бяха малка част, но останалите деца от Плевен, Варна, Разград, Търговище и Русе бяха на гарата. Съобщиха, че влакът се отменя, а ние знаехме, че другият влак върви. Пътят беше проходим. Казаха ни няма да пътува влакът, оправяйте се“, каза тя.

Йовчева подчерта, че е имало и друг влак по-късно. „Още тогава ни казаха, че нашите билети не са за този влак и няма да ни ги презаверят, защото не е ясно дали ще има места. Репликата беше – „отидете и се помолете на кондуктора той може и да ви качи“. И аз си представих как с 50 деца отивам на перона и се моля. Намерих началника на смяната, за да говоря с него, но не го намерих, каза, че той няма да дойде. Свързаха ме, но каза – „оставете не намира““, обясни тя.

С министър Денков ни свързва едно дълго сътрудничество още от 2016 г., когато стартирахме европейската олимпиада по информатика. Той ми се обади след 5 минути и каза, че след малко ще ми се обади министър Гвоздейков, успокои ме, че ще приберем децата“, разказа Йовчева.

"Българското образование не успя да се реформира"

"Българското образование не успя да се реформира, а просто деградира по някакъв начин в стремежа за реформа. Последните години прекалено много внимание се обръща на отчетността - на това един учител да докладва какво точно е свършил. Преди още много години фокусът на българското образование се размаза", каза тя.

Според нея основният фокус трябва да бъде съсредоточен в учителя и в неговите умения да работи.

"Това, което правя не е в училище, а в школа и отношенията между ученик и учител са малко по-различни. По-скоро съм треньор и ние си говорим като партньори. Някак си успявам да накарам децата да заобичат това, което правим", обясни Йовчева.

"България е в топ 5 за всички времена по информатика и топ 1 по математическа лингвистика. Децата са на изключително високо международно ниво. Това олимпийско движение се крепи на плещите на много малко ентусиасти. Много трудно набираме средства за тяхната подготовка. Необходими са средства за логистиката", каза тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари