Бисер Петков: Увеличението на минималната заплата вече е изконсумирано от инфлацията

1
По думите му минималната работна заплата преди всичко трябва да покрива разходите за живот на най-нископлатените работници
По думите му минималната работна заплата преди всичко трябва да покрива разходите за живот на най-нископлатените работници Снимка: bTV, стоп кадър

„Този ръст от 9,2% спрямо сегашното ниво в някаква степен вече и изконсумиран от инфлацията“,

Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV бившият социален министър Бисер Петков.

По думите му минималната работна заплата преди всичко трябва да покрива разходите за живот на най-нископлатените работници.

Петков напомни, че има проектодиректива на ЕС за минималната работна заплата в страните от съюза. "Препоръчва се тя де е обвързана със средната работна заплата, като обикновено пропорцията е 60%", уточни Петков.

Неговата прогноза е, че няма да се приключи с това увеличение на минималната заплата тази година. Също, че най-вероятно ще се увеличи делът на т. нар. група на „работещите бедни“, ако минималното възнаграждение не покрива темпа на инфлация.

Петков определи като стъпка в правилната посока обвързването на социалните плащания с линията на бедност.Той припомни още, че е предвидено българите да могат да се възползват и от европейските пенсионни фондове в бъдеще.

"Целта е да се насърчи допълнителното пенсионно осигуряване и то да е по-прозрачно и евтино за потребителите", обясни бившият социален министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари