BIRD: Прокуратурата обвини тихомълком полицай, сочен за протеже на Младен Маринов

3
Служителят на столичното 4 РПУ Антони Апостолов е хванат два пъти с белязани пари как рекетира бизнесмени с “такса спокойствие”
Служителят на столичното 4 РПУ Антони Апостолов е хванат два пъти с белязани пари как рекетира бизнесмени с “такса спокойствие” Снимка: Булфото / архив

Много любопитна е ролята на Красимир Кръстев, началник на икономическа полиция в 4 РПУ, който е сочен за ръководител на ОПГ-то от прокуратурата

Почти 3 години бяха необходими на държавното обвинение, за да обвини и изправи пред съда бившия служител на 4 РУ при СДВР Антони Апостолов, осветен в статия на БРРД. Той на два пъти приема подкуп с белязани пари, докато тече разследване срещу него и други служители на 4 РПУ, че рекетира бизнесмени под района си с „такса спокойствие“. БРРД разкри, че вместо да бъде обвинен, той става основен свидетел на държавното обвинение срещу своите колеги. В публикация от май месец миналата година екипът даде обяснение на тази загадка – семейството на Апостолов е много близко до бившия вътрешен министър Младен Маринов. След публикацията ни последва повдигане на обвинение срещу Антони Апостолов, пише Димитър Стоянов в сайта на BIRD

На 10 февруари т.г. изненадващо Специализираната прокуратура съобщи, че в Специализирания наказателен съд е бил внесен обвинителен акт срещу шестима полицейски служители, обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи. Club Z отбелязва, че става дума за организираната престъпна група, съставена от служители на 4 РПУ в столицата, която беше задържана през далечния 23 януари, 2019 г. Тогава арестът на групата заслужи нарочен брифинг на Иван Гешев, в качеството си на зам. главен прокурор обявява, че сред задържаните са Красимир Кръстев – шеф на Икономическа полиция в районното, Марио Дринцолов, Радослав Томов и Георги Найденов.

В публикациите по повод сега внесеното обвинение се споменава за това, че 6 души са привлечени като обвиняеми, а вече и като подсъдими. Един от тях е служител от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Простата аритметика сочи, че на широката публика са известни 5 души – Красимир Кръстев, Марио Дринцолов, Радослав Томов и Георги Найденов и някакъв служител на ГДБОП. От прокуратурата скромно премълчават, че са привлекли като обвиняем и сочения за протеже на Младен Маринов полицай Антони Апостолов.

Много любопитна е ролята на Красимир Кръстев, началник на икономическа полиция в 4 РПУ, който е сочен за ръководител на ОПГ-то от прокуратурата. Преди операцията Кръстев е притискан да се премести в друго РПУ или където и да е, вероятно защото районът е апетитен поради концентрацията на сериозен бизнес. Кръстев първоначално не поддава на натиска и срещу него има водени 5 дисциплинарни производства от страна на СДВР, образувани със заповед на Младен Маринов като директор на дирекцията. До едно и петте производства завършват с налагане на наказания на Кръстев. И петте наказания са съборени от адвокатите на служителя в съда. Докато се бори с Маринов & CO, Кръстев получава пареза на лицето. От октомври 2018 до 18. януари 2019 г. той е извън районното и работните дела. Първо лежи в МВР болница, после се възстановява и в домашен болничен. Всички инкриминирани действия на Антони Апостолов и Радослав Томов са извършени в този период. Голяма част от тях са документирани посредством експлоатацията на СРС-та.

На 21 януари 2019 г. Кръстев се връща на работа. Узнавайки за нерегламентираните действия на Апостолов и покупката на луксозен автомобил, за който служителят няма как да има пари, началникът на икономическа полиция се обажда на Георги Хаджиев – директор на СДВР към онзи момент. Иска му среща по повод Апостолов. Хаджиев му определя среща за 23-и. Ден след завръщането си от болничен, на 22 януари 2019 г., Кръстев подава заявление за напускане на МВР, защото е с влошено здраве и се чувства репресиран от ръководството на МВР в лицето на Младен Маринов. До степен за невъзможност за работа. На 23 сутринта, вместо да се срещне с Хаджиев, той е арестуван.

В периода октомври – януари, докато Кръстев е в болничен, Апостолов взема въпросните два подкупа с белязани банкноти по образувано вече дело с наблюдаващи прокурори Христина Христова и Ангел Кънев. Както вече отбелязахме, никой не задържа Апостолов. Още в  предходна публикация стана ясно, че способни да спрат задържането му в този момент са били наблюдаващите прокурори и вътрешния министър Младен Маринов.

Източници на bird.bg твърдя, че Апостолов се е отчитал директно на Маринов, за когото има данни, че го е протежирал. На Апостолов са му подигнати обвинения в края на юли 2021 г. след публикацията на bird.bg и след подаден в последствие сигнал, във връзка със статията срещу служителя от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР Яни Петков Янков и срещу прокурор от Специализирана прокуратура. Сигналът е изготвен от Атанас Черногорски, който е адвокат на Кръстев и е адресиран до вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев. 

От своя страна Гешев, вместо изпрати сигнала в Инспектора на ВКП или Инспектората на ВСС, го изпраща в Специализирана прокуратура, където Ангел Кънев вече е заместник административен ръководител. Така някой редови прокурор трябва да провери началника си. Логично прокурорът Венцислав Фердинадов не открива данни за престъпления по служба ( чл. 282), извършени от Кънев или Христова и прекратява преписката по сигнала на Черногорски. Според Фердинадов, те не били задържали Апостолов „по вътрешно убеждение“. В случая Кънев и Христова са загубили веществените доказателства – белязаните пари, за които би следвало да отговарят, защото са имали вътрешното убеждение, че не трябва да реализират протежето на Младен Маринов. Напротив, те не са го реализирали, за да не смутят дейността на групата и да не подплашат останалите ѝ членове. Така е поне според Фердинандов, който се произнася чак на 09 септември 2021 – месец след като Апостолов е обвинен и 4 месеца след подаването на сигнала.

Делото е в съдебна фаза от началото на февруари. Първото заседание на процеса  срещу задържаните служители на 4 РПУ е проведено на 3 февруари 2022. Поне месец по-рано прокуратурата е внесла обвинението срещу шестимата полицаи в съда. Въпреки това, на 10 февруари 2022 г. прокуратурата обявява през сайта си, че е внесла обвинението срещу 6-тимата. То всъщност е внесено поне 2 месеца по-рано. Вероятно причината за това поведение на прокуратурата се корени във факта, че на 9 февруари т.г. АССГ отменя с решение 711/09.02.2022 уволнението на Красимир Кръстев от МВР. Ден по-късно спец. прокуратурата се похвали чрез сайта си.

Прецеден по това дело е поведението на прокурора Ангел Кънев. Той е допуснат като свидетел за разпит, но 3 пъти не се явява, макар да е редовно призован. Съдът не уважава искането на защитата на Кръстев прокурорът да бъде доведен принудително. В крайна сметка Кънев просто е заличен като свидетел и е глобен само 200 лв. за неявяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари