Бил ли е Левски в Русе?

0
Знаем хотела, в който е отсядал Левски в Русе - това е хотел „Гаваров”
Знаем хотела, в който е отсядал Левски в Русе - това е хотел „Гаваров” Видео: БНТ

Бил ли е Левски в Русе?

Въпрос, който разделя в продължение на години историци и изкушени от живота и делото на Апостола. Според изследователя на Левскирусенецът Стоян Комитски – има редица документи, които доказват пребиваването на великия революционер в дунавския град, предава БНТ.

Секретарят на русенския клуб „Традиционер” ни посреща в четническата си униформа. Тя е копие на Ботевата. Интересът на Стоян Комитски към живота и делото на Апостола датира от 20 години. Показва ни публикувани в документален сборник за революционера кратки спомени на ломския съзаклятник Димитър Ангелов.

Той пише, че Левски го е посетил в Русенския затвор, където е лежал в периода 1868/69 г.: „Изскачам из една килия, от други със стражарина и гледам, у третата килия, у малкото прозорче, някой си млад турчин с чалма. Гледам лицето му - Василия Левски. Турчин станал, под турски паспорт.”

Според Комитски, това далеч не е единственият документ, доказващ пребиваването на Апостола в Русе. Потвърждава го и Регистърът на Русенската църковна община, където са се вписвали всички тескерета на хората, придвижвали се в района.

Стоян Комитски - клуб „Традиционер” – Русе
„Знаем хотела, в който е отсядал Левски в Русе. Това е хотел „Гаваров”. Макар че, за много русенки изследователи е трудно да определят къде и бил този хотел, продължавам разследването и може би до дни ще има резултат.”.

Тези и други малко известни факти за живота и делото на Апостола ще бъдат публикувани във второто, разширено издание на книгата на Стоян Комитски „Васил Левски и Русе”, която ще излезе до края на годината.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари