Бг трансформация: Ах, каква си антилопа, лисица

0
Антилопи в България няма, но лисиците с лопата да ги ринеш
Антилопи в България няма, но лисиците с лопата да ги ринеш

Ах, каква си антилопа, лисица…

Не, не - в никакъв случай не бъркам текста на популярната, до предизвикване на гърчове, песен на Тита. Само малко я трансформирам според нашата бг реалност и в името на справедливостта към българската фауна, пише Вяра Иванова в Edna.

Защото антилопи в България няма, но лисиците с лопата да ги ринеш. Женски лисички, мъжки лисици, големи, малки, хитри, леко глуповати - има ги всичките.

Лисицата е хищен бозайник, най-често с червено-оранжева краска, разрешена е за целогодишен отстрел (и Слава Богу) и е сред основните разпространители на бяс. С последното определено мога да се съглася, защото съм виждала не една или две побеснели лисици в живота си и повярвайте ми, гледката не е красива.

Ако до този момент не е станало ясно, да, говоря за хората-лисици. Онези мъже и жени с лисичи характери, с които се сблъскваме всеки ден. Лисицата е станала нарицателно за хитрост, пресметливост и сприхавост.

Често може да чуем фразата “хитър си като лисица”, но пък басните на Лафонтен са ни научили от деца, че тази хитрост накрая се превръща в глупост и никой не е способен винаги да надхитрява другарчето. Един ден всичко се връща.

И гроздето започва да става кисело, а лисицата да омаловажава това, което смята, че не може да има (а тайничко би искала).

В известната басня на Лафонтен, лисицата видяла зряло грозде и ѝ се приискало да си хапне от него, но понеже нямало как да го достигне, в крайна сметка високомерно заявила: „Гроздето е много кисело... Не заслужава вниманието ми.” Оказва се, че второто изречение от баснята на български е леко цензурирано – в оригинала е: „Става само да го ядат простаци” – с типичен за някогашната френска аристокрация снобизъм.

Та така и в българската реалност, кисели лисици много. Лисици, които знаят как да използват хитростта си в своя полза - малко. Защото винаги е по-лесно да опиташ да бутнеш някого в калта, да го нагрубиш и да омаловажиш труда му, отколкото да погледнеш себе си и собствените си кусури.

Лисиците съвсем типично действат подмолно, дебнат в засада, лицемерничат с теб докато не ти се прииска да повърнеш, лъжат те в очите, без да предполагат, че ти вече тайничко знаеш истината. Те обиждат всичко, което не разбират, не е сторено по техния начин или не могат да имат.

Синдромът на киселото грозде започва да се наблюдава все по-често в нашето презаситено общество, натъпкано до пръсване с информация и благинки, като дебело детенце в ресторант за бързо хранене.

Но знаете ли какво, както написах по-горе, лисиците могат да се отстрелват целогодишно и стоят уникално добре като шалове, така че няма страшно, просто ни трябват няколко патрона и инжекция против бяс.

Източник: Edna.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари