БГ АБСУРД: Шофьор осъди КАТ и си плати солено за справедливостта

3
Да осъдиш КАТ и да си платиш
Да осъдиш КАТ и да си платиш Видео: TV7

Оказва се, че е практика при административни нарушения недобросъвестната страна да се "покрие"

Столичанин осъди КАТ и си плати солено за справедливостта.

Константин Спасов има професионална книжка и е с близо 20 години стаж зад волана. Въпреки това не дава себе си като пример за безупречен шофьор. Не приема обаче и да бъде лъган. Това е причината, която го кара да потърси правата си като гражданин, когато служител на КАТ му налага глоба за нарушение, което той твърди, че не е извършил.

След близо четири месеца съдът отсъжда в негова полза. Разноските по делото обаче излизат по-високи, отколкото ако си беше платил глобата. Остава му единствено моралното удовлетворение.

Оказва се, че това далеч не е единственият случай и е практика при административни нарушения недобросъвестната страна да се "покрие". Причината - законодателството ни не позволява да се търси наказателна отговорност от конкретни длъжностни лица, извършили нарушение. Единственото, което можем да направим, е да заведем дело по Закона за отговорността на държавата, но така реално бъркаме в собствения си джоб, заяви в студиото на "Добро утро, България!" адвокат Николай Хаджигенов.

Всичко това може да се промени с две изречения в конкретни законодателни текстове, съгласи се с него депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Това обаче отново повдига въпроса за качеството на правораздаването у нас и реформата в съдебната система, която по думите на Хаджигенов в момента се случва на кръпки.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари