Безумна наредба ликвидира дивото къмпингуване

0
​Проект на предния кабинет дава власт на кметовете и създава "хотелска" бюрокрация пред опъването на палатки край морето
​Проект на предния кабинет дава власт на кметовете и създава "хотелска" бюрокрация пред опъването на палатки край морето Снимка: iStock

Проект на предния кабинет дава власт на кметовете и създава "хотелска" бюрокрация пред опъването на палатки край морето

Освен всички други проблеми предното правителство завеща и проект на наредба недоносче, която уж трябва да сложи "рамка" на т. нар. диво къмпингуване край морето. Проектът, публикуван за обществено обсъждане, вече събра много критики и негативни коментари. На практика той предвижда тежка бюрократизация на този тип туризъм, като налага условия и изисквания като за вилно селище или за хотел, пише вестник Сега.

Наредбата идва на фона на продължилата с десетилетия ликвидация на някогашните "спартански" уредени, но симпатични къмпинги от времето на соца, които бяха любими на поколения българи. На практика стандартни къмпинги вече почти няма, нови не се строят, а  сега и волното къмпингуване край Черно море вече няма е възможно. Защото ето какво предвижда проектонаредбата: 

Ако някой иска да направи място за разполагане на кемпери, каравани и палатки, трябва да се запаси с много време, пари и нерви, защото го чакат обикаляне по гишета и разправии в общинската администрация. "Лицето", което се захване с такъв проект, първо трябва да сключи договор за наем на подходящ терен - с общината, държавата или частен собственик (освен ако няма свой имот), да подготви "ситуационен план" (къде какво ще се разполага), да кандидатства за разрешение от кмета, да сложи ограда и или бариера, да събира входна такса, да сключи договор със сметоизвозваща фирма, да пръска срещу кърлежи и комари, да коси и плеви, да осигури по една тоалетна на всеки 30 туристи и др. Освен това ще трябва да направи "рецепция" и да сложи оторизиран служител да регистрира всеки гост - като в хотел. Това пък означава, че ще трябва да кандидатства за разрешение да обработва информация от лични карти и паспорти пред Комисията за защита на личните данни.

Кметовете ще могат да отказват на кандидата, ако не отговаря на условията в наредбата  (което означава, че може да си измислят всякакви основания да не разрешават къмпинга, докато не бъдат умилостивени по подходящ начин, а може да разрешават само на свои близки да развиват такъв бизнес). Абсурдното е, че проектодокументът вменява права на кметовете, но стоварна всички задължения и разходи на "организатора" на къмпинга. В наредбата няма и буква дори за това как ще се определят наемите и входните такси. 

Проектонаредбата не е придружена с оценка на въздействието - върху хората, природата, туризма, цялата икономика. И никъде, дори в мотивите, не пише какво точно цели да постигне.  Само се посочва, че трябва да бъде приета, защото това е повеля на Закона за Черноморското крайбрежие. През 2019 г. тогавашният парламент гласува враждебни промени, насочени срещу туристите с каравани и кемпери. Основанията на депутатите бяха, че безразборното разполагане на преместваеми туристически обекти цапа брега и частни имоти. 

Всъщност хората, които обичат този тип туризъм, обикновено са природолюбители и не само не замърсяват, но и чистят чужди боклуци, като периодично организират акции. Вярно е, че има и "диваци", които оставят след себе си огнища, стъклени бутилки, метални кенове,  пластмаса и изпочупени клони, но е работа на местните власти да упражняват контрол и да глобяват такива посетители. 

Засега не е ясно какво е отношение на служебния министър на туризма Стела Балтова към проекта, подготвен от предшественичката й.

Не дивото къмпингуване, а дивото строителство съсипва родното Черноморие, коментира известният музикант и къмпингар Васко Гюров днес по БиТиВи. 

Може да бъде изображение с на откритоМоже да бъде изображение с на открито

Може да бъде изображение с природа и океан

Снимките са от Синеморец. Публикувани са на сайта на фейсбук групата "Да спасим Карадере" със следния коментар: Мини бунище пред новостроящ се хотел. Както е видно от заснетото, боклуците са на ръба на скалата и падат в морето! Подадохме сигнал в общината, да видим дали ще предприемат нещо." 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари