Безпринципни съкращения в „Образцов чифлик”

0
Ще закрият ли института „Образцов чифлик”?
Ще закрият ли института „Образцов чифлик”? Видео: БНТ Русе

Институтът по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” в Русе излезе с протестно писмо срещу безпринципните съкращения, наложени от Селскостопанската академия, под чието ръководство е. Според специалистите в него, целта е ликвидирането на института и унищожаването на научното земеделие.

Според директора на института съкращаване на персонала с 36% означава и двете му направления – научно и производствено да бъдат ликвидирани, въпреки че имат сключени договори по проекти до 2017 година.

Заради намаления бюджет съкращения се правят във всички институти към Селскостопанската академия, но те са безпринципни.

“Има 5 звена, в които съкращенията са под 10%, масово в останалите институти – около 15-17%. Единствено при нас е очебийно много висок”, заяви доц. д-р Галина Дякова – и.д. директор на Институт по земеделие и семезнание „Образцов чифлик”.

През 80-те години в института са работили близо 800 човека, а сега – едва 77. Те разработват висококачествени сортове пшеница, ечемик, грозде, люцерна, които се търсят от земеделците.

“Защото са български, защото са от сортове, пригодни за нашите условия”, коментира Димчо Недялков – зам.-директор производствената дейност.

Русенските изследователи настояват ръководството на академията да преразгледа решението си и да направи справедливо разпределение на съкращенията. И предупреждават, че са готови на стачни действия, дори и да затворят движението на Дунав мост.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари