Безплатният санаториум ще ни струва до 200 лв.

0
Плащаме до 200 лв. за безплатен санаториум
Плащаме до 200 лв. за безплатен санаториум

До 20 лв. на ден всъщност трябва да плати всеки човек, който реши да ползва безплатните санаториуми, които осигурява Националният осигурителен институт.
Пакетите за балнеолечение на осигурителния институт са 10-дневни, така че допълнителната сума, която болният трябва да извади от джоба си, може да стигне и до 200 лв., показва справка на „24 часа“.

Доплащането е за храна за ден престой.
Програмата за рехабилитация, на която има право всеки болен българин с редовни осигуровки, покрива престоя и до 4 възстановителни процедури на ден.

Заплащат се и 5 лв. порцион на ден, но хората трябва да си доплатят до реалната стойност на храната. Най-малко е доплащането за храна на ден в трите санаториума на Военномедицинска академия в Хисаря, Поморие и Банкя, които участват в програмата на НОИ.

Близо 2,3 млн. лв. повече са предвидени през 2015 г. за програмата за профилактика и рехабилитация на Националния осигурителен институт в сравнение с миналата година.

Средствата, предвидени за нейната финансова реализация в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г., са в размер на 17 683 185 лв.
Предвижда се през тази година около 44 000 лица да ползват парични помощи за профилактика и рехабилитация.

Програмата е с продължителност от 10 дни, като НОИ поема цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 5 лв. за всеки ден от престоя. Вече са подписани договорите с 12 юридически лица за общо 41 заведения, изпълнители на програмата.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията.

Заболяването им трябва да е диагностично уточнено и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.
Право да ползват програмата имат и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност.

Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да не са осигурени, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

 

 

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари