Безплатната доставка по куриер отива в историята

3
Онлайн магазините премахват опцията за безплатна доставка заради повишените цени на куриерските услуги
Онлайн магазините премахват опцията за безплатна доставка заради повишените цени на куриерските услуги

Онлайн магазините премахват опцията за безплатна доставка заради повишените цени на куриерските услуги

Безплатната доставка постепенно отива в историята. Масово онлайн магазините са я премахнали като опция за пратка до врата на клиента, пише „Телеграф“. Причината е, че от 1 септември куриерите вдигнаха за втори път тарифите си към търговците, с които работят.

Нагоре

„Това ни извива ръцете и ни принуждава и ние да реагираме или вдигайки цените на стоките, или на самата доставка“, коментираха собственици на онлайн магазин. И допълниха, че последствията от надутите цени на куриерите за фирмите със сигурност ще са неприятни и за крайните клиенти. Търговците изтъкнаха, че за да не повишават допълнително изкуствено цените, разделят транспорта от стоката и така клиентът сам вижда колко голям процент всъщност е услугата на куриера. Доставките поскъпнаха двойно за крайните клиенти. Цените са между 8 лв. и 15 лв. Стойността зависи и от килограмите на пратката, по-тежките са и по-скъпи.

Варианти

Все още има търговци, които предлагат безплатна доставка до врата. Стотици онлайн магазини обаче бяха принудени да я премахнат с вдигането на тарифите на куриерите. Масово остана вариантът за пратка без пари за транспорт само до офис при поискване. Освен това и условията за тази безплатна доставка са се променили не в полза на клиента, коментираха още търговци. Ако в началото на годината повечето магазини искаха покупки за 100 лв. за безплатна доставка, в момента те трябва да са на стойност поне 200 лв. Все още има големи международни брандове дрехи, които предлагат безплатна доставка до адрес при сума от поне 70 лв., както и аптеки, които искат покупки за поне 50 лв. При поръчка на обувки искат да натрупате поне 70-100 лв. за безплатен транспорт, а за парфюми минимумът е скочил от 50 лв. на 100 лв. По-малките търговците или са премахнали този вариант изобщо, или планират да го направят. Други имаха безплатна доставка за всичко като промоция за по една седмица през есента и пролетта, но за този сезон са планирали единствено отстъпки в цените само на стоките в рамките на традиционните намаления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    Петко
    Браво на Пеликан.Напълно съм съгласен.Заради такива мързеливи без крака оставам да ходя по етажите на фирмите
  • 1
    2
    Интерлогистика
    За нас няма значение до офис ли е или до адрес. За момента нашите цени са най-ниски на пазара.
  • 3
    1
    Пеликан
    Ами намерете си транспорт до офиса на куриера и пращайте от офис до офис, не да ми викате куриер в офиса си и да оскъпявате още доставката, че ви мързи да ходите до офиса на куриер - ами ще ходите, ако трябва и пеш вие - щото не сте питали клиента дали е съгласен, понеже ви мързи - да извикате куриера до офиса си - заради което ЗА СМЕТКА НА КЛИЕНТА ще плати по-висока куриерска услуга, защото идването до офиса на търговеца на куриера, вдига цената на доставката!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари