Без публични документи София решава за водата на Перник

0
Всички от ГЕРБ уверяват, че риск за водоснабдяването на столицата няма
Всички от ГЕРБ уверяват, че риск за водоснабдяването на столицата няма Снимка: Канал 3

В комисията по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет започна обсъждането на плана за докарване на вода за Перник от язовир "Бели Искър".

На заседанието присъстват министрите на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие Петя Аврамова и на екологията Емил Димитров.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че целта на това заседание е "чрез него, и чрез всички общински съветници, гражданите на София да се запознаят с това предложение, което на практика засяга Столична община".

Гражданите на София обаче нямат достъп до никакви публични документи за параметрите на плана, за неговото въздействие върху водната инфраструктура на града, състоянието на язовир "Бели Искър", разходите за проекта и т.н., пише вестник СЕГА. В тази обстановка ГЕРБ упорито опитва да наложи впечатление, че водата идва от язовир "Белмекен", а не от язовир "Бели Искър", откъдето всъщност ще дойде. Заседанието се провежда без нито един официален документ по въпроса да е публично достъпен. Единственото, което е известно по темата, са две публикации във "Фейсбук" - на премиера Бойко Борисов и на кмета Йорданка Фандъкова.

"Знаете, че в събота в Министерски съвет се проведе извънредно заседание, на което беше съобщена идеята за осигуряване на допълнителни количества вода от водосбора на „Белмекен“ до Перник през водопреносната мрежа на София. Тази идея беше предложена след сериозен експертен анализ и оценка на съществуващата инженерна инфраструктура. Още в събота поисках от Министерски съвет в първия работен ден ресорните министри да представят пред Комисията по инженерна инфраструктура в Столичен общински съвет заедно с кмета на Перник и ръководството на „Софийска вода“ тази идея. Смятам, че е изключително важно да се получат отговори на всички поставени въпроси“, заяви Фандъкова в началото на заседанието.

Не е ясно как решението на правителството ще се отрази на язовир "Бели Искър", който от 2017 г. е обявен за особено опасен и нуждаещ се от спешен ремонт. В изявлението си кметът Йорданка Фандъкова иска кабинетът да поеме два ангажимента към столицата - ремонт на стената на язовир "Бели Искър" и изграждане на ново трасе от яз. "Огняново" до водопреносната система на София за резерва в дългосрочен план.

През 2017 г. прокуратурата извърши специална проверка на язовира и заключи следното (по думите на тогавашния зам.-главен прокурор Ася Петрова): "Безспорно сме установили и то на база на технически документи и на доклад на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, че състоянието на този язовир е неизправно, частично работоспособно. Имаме експертен доклад, с този доклад разполага и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за това състояние. Съгласно Закона за водите язовирни съоръжения, които са в това състояние, следва да бъдат подложени на ремонтни и укрепителни дейности. Второ - следва да се ограничи натоварването на язовирното съоръжение."

След земетресението в Самоковско отпреди няколко седмици, прокуратурата отново обяви, че проверява изправността на язовира.

Без отговор засега е и въпросът откъде ще черпи вода промишлеността на Перник. "Стомана Индъстри" има голямо желание да се върне към язовир "Студена", вместо да възстанови водоснабдяването си от язовир "Пчелина", който е правен специално за нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари