Без консенсус на консултациите за състава на РИК в Русе

1
Така съставът на РИК-Русе ще бъде определен служебно от ЦИК
Така съставът на РИК-Русе ще бъде определен служебно от ЦИК Видео: Русе Медиа

За пореден път политическите сили не успяха да постигнат консенсус при консултациите за сформиране на Районната избирателна комисия за Русенска област, предава Русе Медиа.

Така съставът на РИК-Русе за предстоящите президентски и парламентарни избори на 14 ноември ще бъде определен служебно от Централната избирателна комисия.

В началото на консултациите областният управител Борислав Българинов призова участниците да проявят разбиране и толерантност помежду си, за да не се стига до ЦИК. Той обяви, че РИК-Русе ще се състои от 13 членове, от които един председател, двама зам.-председатели и един секретар. Квотата на всяка политическа сила е: „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС – по трима членове, „БСП за България“, „Демократична България-Обединение“, БСП и ДПС – по двама членове, и „Изправи се! Мутри вън! – на един член.

ИТН предложи съставът на РИК да остане същия като на предишните избори през юли, а конкретните предложения бяха за зам.председател – Ина Райчева, и членове – Ангел Стефанов и Дилян Николов.

ГЕРБ-СДС предложи за зам.-председател Николай Братованов и за членове – Анелия Кирова и Миглена Ангелова. В дух на толерантност и отчитайки реалността, ако не се стигне до съгласие за зам.-председателско място, ГЕРБ-СДС ще иска да има секретар.

„БСП за България“ предложи за председател Милена Хинкова, която бе на този пост на последните два избора, и за член Екатерина Заякова.

Предложението на ДБО бе за зам.председател – Стефан Бонев, и член Константин Страшимиров.

ДПС предложи за секретар Елиз Халил, а за член – Шейнур Еюб. Ако не се стигне до споразумение, ще поискат зам.-председателско място.

„Изправи се! Мутри вън“ предложи за член Станимир Бояджиев.

Така се оказа, че за двете зам.-председателски места има три предложения. Евгений Хараламбиев от ДБО категорично отказа да отстъпи от кандидатурата на IT-специалиста Стефан Бонев. При консултациите за изборите през юли именно същият казус наложи ЦИК да вземе решение, като не одобри Стефан Бонев за зам-председател и определи за този пост Ина Райчева и Шейнур Еюб.

ГЕРБ-СДС също не се съгласиха да се откажат от зам.-председател, а от ИТН заявиха, че биха направили компромис, ако не бяха първа политическа сила.

След като не бе постигнато споразумение, окончателният състав на РИК-Русе ще бъде определен от ЦИК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари