Без да знаеш да се окажеш... член на секционна избирателна комисия

1
„Никой не е говорил с мен, нито съм подавала молба да бъда регистрирана и бях безкрайно озадачена“, обяснява Любка Христева
„Никой не е говорил с мен, нито съм подавала молба да бъда регистрирана и бях безкрайно озадачена“, обяснява Любка Христева Видео: bTV

Жена твърди, че е вписана в секционна избирателна комисия без нейно знание

73-годишната Любка Христева решава да се регистрира като наблюдател на предстоящите избори, но получава отказ, разкрива bTV.

„Тогава се обърнахме към ЦИК, оттам ни казаха, че съм регистрираната към избирателна секция, за което аз нито знаех, нито подозирах, нито някой е говорил с мен…  като зам. –председател, от „Обединени патриоти“, казва Христева.

Жената показва подадената от нея жалба в Районната избирателна комисия, в прокуратурата и в Комисията за защита на личните данни. 

„Никой не е говорил с мен, нито съм подавала молба да бъда регистрирана и бях безкрайно озадачена“, обяснява Любка.

След разговори с партиите, членували в коалицията „Обединени патриоти“ стана ясно, че Любка Христева е вписана като член на комисия от НФСБ, сега част от патриотичната коалиция „Воля –НФСБ“. В своя позиция от партията твърдят, че жената лично е заявила желание за това.

„Любка Христева е заявила своето желание за участие като член на 36 СИК в 23 МИР София и въз основа на това е предложена като такава в първоначалния списък, изпратен до РИК. Впоследствие, при направена прецизна проверка се установява, че същата не може да представлява НФСБ и да бъде излъчена от нейна квота, тъй като е изключена от партията заради неплащане на членски внос.

Поради тази причина своевременно е заменена с представител на НФСБ“, гласи позицията на НФСБ.

Любка отрича да е заявявала подобно желание и отново казва, че не е подавала молба за член на секция. От Комисията за защита на личните данни признават, че има въпросителни в процеса по вписване на членове на СИК.

„Партиите и коалициите за съжаление практически устно се договарят с тези физически лица. На практика не могат да го докажат чрез писмените доказателства пред комисия за защита на личните данни и се оказва, че лицето има право“, коментира председателят на комисията Венцислав Караджов.

От прокуратурата казват, че все още не са запознати със случая. А Избирателната комисия в 23 район проверява случая.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари