Бетонните блокове на плаж "Смокините" не били в нарушение

0
До края на седмицата концесионерът очаква да получи одобрение за монтаж на два обекта
До края на седмицата концесионерът очаква да получи одобрение за монтаж на два обекта Снимка: bTV

До края на седмицата концесионерът очаква да получи одобрение за монтаж на два обекта

Експертите на Министерство на туризма не са открили нарушения при изграждането на временни обекти върху плаж "Смокините-север" в Созопол, съобщи БНР.

Същите констатации са направили от Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Бургас. 

Днес за втори път в последните два месеца плажът бе обект на проверки. Както стана известно, бетонни блокчета са струпани на плажа, за да бъдат вкопани в пясъка и върху тях да бъде поставена метална рамка. Върху нея ще бъде издигната дървена конструкция. Макар да не се излива директно бетон на плажната ивица, строителните материали предизвикаха вълна от недоволство сред местните и в социалните мрежи. Според хората това е пореден опит да се заобиколят закона и забраните. Местните жители твърдят, че концесионерът подготвя изграждането на дискотека за 2500 посетители на плаж "Смокините-север".

Министерството на туризма вече съобщи, че не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене.

В средата на април министерството наложи глоба от 3856 лв. на концесионера на плаж „Смокините-север“ заради нарушение на плажната ивица. Санкцията е в размер на 5% от годишното концесинонно възнаграждение за 2021 г. Тогава проверката установи, че по цялата си дължина плажната ивица е с нарушена повърхност от верижна техника, а отнетият пясък от заравнения участък е насипан върху пясъчните дюни. Тогавашният министър на туризма Марияна Николова заяви, че не са внасяни промени в схемата за разполагане на търговски обекти на плажа, откакто е одобрена през 2018 г. 

Ден преди правителството да се смени, е направена нова заверка на схемата на плажа, съобщи бТВ.

Внесените и одобрени през 2021 г. в министерството на туризма схеми представляват идеен проект, намерение за това колко на брой и с каква площ преместваеми обекти ще бъдат разположени от съответния концесионер на територията на морския плаж, съобщиха от Министерството на туризма. Оттам уточняват, че министърът на туризма има компетентност единствено да следи за спазването на изискванията за заемане на 2% от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и наличието на свободна и заета зона в установените в закона параметри. Докато разрешенията за поставяне на преместваемите обекти, съдържащи конкретни технически и конструктивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и др., се издават от кмета на съответната община.

Преди да изпрати експерти на място за проверка от Министерството на туризма посочиха, че нямат информация дали е издадено разрешение за поставяне на преместваеми обекти на морския плаж след одобряването на новата схема. 

Фирмата-концесионер на плажа очаква до края на седмицата да получи одобрение за монтаж на два обекта, съобщи БНР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари