Бесарабските българи в Украйна с апел за помощ

0
Красимир Костадинов разказва, че евакуацията от Киев към запада е почти невъзможна
Красимир Костадинов разказва, че евакуацията от Киев към запада е почти невъзможна Видео: NOVA

Руските войници не допускат раздаването на хуманитарна помощ

Обстрелът върху различни градове в Украйна продължава, разказват местни жители пред NOVA.

 На някои места вече има сериозен недостиг на стоки от първа необходимост. Където е възможно, доброволци се включват и помагат за евакуация на хората. Бесарабските българи в Херсон отново отправиха апел за помощ.

„Цяла нощ край нас в небето хвърчат руски ракети към съседния град Николаев. Много е страшно”, каза Александър Севастиян, жител на Херсон.

Руските войници не допускат раздаването на хуманитарна помощ, твърди Александър Севастиян.

 „Има много бизнесмени, фирми. Те искат безплатно да дадат на хората храна. Вчера се редихме над 5 часа за лекарства. Нещата свършват много бързо”, разказа жителят на Херсон.

А войниците не разрешават на гражданите да напуснат града.

 „Молим вашият президент на България да помогне на нашите бесарабски българи. 50 души от нашия град да можем безопасно да излезем, с охрана, с конвой”, призова Севастиян.

Красимир Костадинов разказва, че евакуацията от Киев към запада е почти невъзможна.

„Магистралата, която води към Лвов, Чоп, към граничните градове в Западна Украйна е блокирана. Мостовете са взривени от страна на украинските военни, за да им е по-трудно на руснаците”, обясни мъжът.

В Харков доброволци помагат на евакуиращите се граждани да се придвижат през града. Осигурява се и храна за нуждаещите се, разказва проф. Михаил Станчев.

Междувременно откриха нова телефонна линия в помощ на бежанците от Украйна, които се намират в България. Идеята е на БЧК.

На номера може да се получи информация от консултанти и доброволци за медицинското и здравното обслужване в нашата страна. Линията е безплатна и ще работи от 08.00 ч. до 20.00 ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари