Берго спаси бедстващи туристи в Стара планина

9
Осем планински спасители и кучето помогнаха на двама мъже край хижа "Козя стена"
Осем планински спасители и кучето помогнаха на двама мъже край хижа "Козя стена" Снимка: ПСС - отряд Троян / Facebook

Осем планински спасители и кучето помогнаха на двама мъже край хижа "Козя стена"

През телефона за спешни случай 112 е получен сигнал за помощ от двама туристи на 28 януари вечерта.

Двамата са подценили метеорологичната обстановка и са тръгнали късно от Троянски проход към хижа "Козя стена", съобщават от Планинската спасителна служба - отряд Троян. "След като разбират, че са в опасна ситуация решават да се върнат към началната точка, но поради силния вятър, снеговалеж и мъгла двамата не могат да се ориентират. Загубват пътя и се обаждат за помощ. От телефон 112 се свързват с нас и за щастие ни предоставят координати на бедстващите", пишат от службата във Facebook.

След неуспешен опит за навигиране по телефона, бързо е сформирана група от 8 планински спасители и кучето Берго. Те достигат до двaмата мъже около 21:30 часа, като ги откриват сравнително бързо. Съдействат им да достигнат до автомобила им.

"Искаме да използваме случая да обърнем внимание, че при подобни условия и в тъмната част на денонощието, една дори лека травма би променила развитието на случката в много по-сложна спасителна операция", допълват от отряд Троян. И отправят апел към туристите: "Молим ви, не подценявайте планината. Планирайте добре предстоящите ви преходи. Потърсете актуална информация за метеорологичната обстановка. Съобразявайте екипировката си с нея. Не поемайте непремерени рискове. При нужда от помощ не се колебайте да звъните на телефон 112".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    Иван
    Браво.голям хубавец и герой е.браво
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари