Берачи на трюфели блокират пътя Русе - София

2
Започва национален протест на билкари и събирачи на трюфели
Започва национален протест на билкари и събирачи на трюфели

Започва национален протест на билкари и събирачи на трюфели

На пътя на изход от Русе към София от рано сутринта започнаха да се събират събирачи на билки и на трюфели от цялата страна. Те протестират срещу искания патентен данък, който би утежнил тяхната дейност.

За искания данък билкарите разбират съвсем скоро по думите на Росен Иванов - председател на Асоциацията на търсачи на трюфели.

„На 26 септември бяха публикувани промени в Закона за местните данъци и такси, които ни вменяват патентен данък. Не може да приемем това, защото брането на билки, трюфели, гъби е сезонна дейност. Така налагания патентен данък като размер не е фрапиращ, но той налага други тежести – административни или парични, които са тежки за събирачите, защото техният труд е сезонен – до 3 месеца. На втори план общините притежават 8 % от горските територии. Те помагат за контрола и ползването на недървесните горски продукти. Допълнителните тежести върху нашата дейност не са приемливи, защото ние имаме и много други разходи при упражняване на нашата дейност”, каза Иванов, предаде NOVA.

При събиране на трюфели в зависимост от валежите събирачите на този вид гъба преминават от една община към друга. Те плащат 10% данък и сега от събраните продукти. Внасянето на нов данък към определена община би ограничил тяхната дейност, обясниха ловците на трюфели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    мхм
    Всички в тая държава плащат данъци. Бизнеса плаща 10% корпоративен + 5% дивидент. Тези така наречени гъбари ползват благата на природата и плащат данък 0% процента. Другия път да идат да протестират пред НАП, току виж НАП-ажиите се събудили и се поинтересували откъде са им доходите на гъбарите
  • 3
    9
    джони
    Дреме ми на патката.
  • 14
    8
    Фен
    Всякакви безделници са се изпъкнали по пътищата да протестира ,как може всички да си плащаме данъците ,а тия големите баровци не
  • 17
    7
    Шофьор
    Плащам си авансово лиценз,застраховки,данък МПС,плащам ТОЛ,гориво,заплати и осигуровки,лизинг на камионите.За да си върна вложението трябва да работя.Сулю и пулю винаги протестират на моста.Какво има там?Министерство,учреждение?На кого пречат като затворят пътя?Ще ни писне вече и на нас превозвачите и първия който ще го отнесе е разрешилия тези протести.
  • 15
    6
    Данъкоплатец
    Нека си плащат данъците, както всички останали си ги плащаме. Иначе се бият в гърдите, че са баровци. Да, ама НЕ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари