Бензиностанциите ще пълнят газ в бутилки

0
Бъркаме в рана със спирането на злоупотребите
Бъркаме в рана със спирането на злоупотребите

Газ пропан-бутан вече ще може да бъде пълнен и в бутилки за домакински нужди на бензиностанции. Това предвижда промяна в закона за акцизите, одобрена в сряда от правителството. С нея се маха забраната пълненето на бутилки да става единствено в акцизни складове.

Увеличение на акциза върху дизела и пропан-бутанат за отопление от 50 на 645 лв. на 1000 литра одобри още кабинетът. Така ставката на оцветените горива за отопление се изравнява с тази на горивата за автомобилите, пише "24 часа".

Изравняването на ставката ще пресече злоупотребите дизел да се облага с акциз за отопление, а след това да се ползва за моторно гориво, става ясно от обяснението на финансовия министър Владислав Горанов пред останалите членове на правителството.

Според думите му очакваният приход в хазната от изравняването на акциза за горивата ще е 71 млн. лв.

Най-пострадали от увеличения акциз ще са училищата и детските градини, които се отопляват с нафта през зимата. Те обаче щели да бъдат компенсирани от увеличените приходи в бюджета, обясни Горанов.

“Накрая на годината, като дойде професорът (министърът на образованието проф. Тодор Танев - бел.ред.) и каже: “За училищата ни трябват 20 милиона отгоре, които сме дали за по-скъпото гориво”, ние вече сме си ги събрали в приходните агенции и си даваме тези пари. Идва армията и казва: “Преди ни давахте толкова гориво на тази цена, разликата ми е толкова…”. Ето, заповядай!”, защитава промяната премиерът Бойко Борисов според разпространена стенограма от заседанието на кабинета.

“Това е тема, която ще ощети група хора. Едното е 645, а другото е 50 лева. И тук се правят страхотни злоупотреби. Досега, дето се вика, никой не е посмял да бръкне в тази рана, защото всъщност се явяват фирми посредници, които купуват горивата и ги доставят съответно на ведомствата”, обяснява още Борисов на министрите си според стенограмата.

Приходните агенции да засилят контрола върху търговията със смазочни масла, защото те са с нулева ставка, наредил още Борисов на редовната си среща със службите, приходните агенции и прокуратурата за борба с контрабандата. Борисов бил убеден, че търговците щели да почнат да смесват горивото с масла, за да пестят акциз.

ДАНС и Комисията за защита на конкуренцията вече ще имат достъп до данъчна информация, предвижда пък промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, одобрена пак в сряда от правителството. Така те ще могат да правят реални проверки на бизнеса. Заради липсата на достъп до данъчна информация КЗК например бе принудена да ползва единствено данни от търговците на горива в проверката си дали те не са в картел.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари