Бензинът и въглищата убиват всеки пети човек на планетата

1
В новото проучване се увеличават двойно предишни преценки за броя на смъртните случаи, предизвикани от замърсяването, свързано с изкопаемите източници на енергия
В новото проучване се увеличават двойно предишни преценки за броя на смъртните случаи, предизвикани от замърсяването, свързано с изкопаемите източници на енергия Снимка: Pixabay

В Европа замърсяването на въздуха съкращава средно живота с осем месеца

Замърсяването, причинено от изкопаемите източници на енергия, е причинило над 8 милиона случая на преждевременна смърт през 2018 година, предават Франс прес и "24 часа".

Това прави една пета от възрастните хора, починали по света.

Китай и Индия са държавите, които са отговорни за половината от тези числа. Друг един милион смъртни случая се поделят между Бангладеш, Индонезия, Япония и САЩ. Тези данни са били получени от проучване, публикувано в сп."Инвайрънмънт рисърч".

Отровният коктейл, генериран от фините частици при изгарянето на бензина, на газа и най-вече на въглищата, е отговорен за една четвърт от смъртните случаи в половин дузина държави, всички разположени в Азия.

"Често споменаваме за опасността от изгарянето на изкопаемите горива в контекста на емисиите с СО2 и климатичните промени, но неглижираме потенциалното им отражение върху човешкото здраве", изтъква един от авторите на проучването Джоел Шуорц от Харвардския университет, цитиран от БТА.

Според предишно проучване замърсяването на въздуха съкращава средно с две години продължителността на човешкия живот. В Азия намалените години са над 4, като например в Китай.

В Европа замърсяването на въздуха съкращава средно живота с осем месеца.

В новото проучване се увеличават двойно предишни преценки за броя на смъртните случаи, предизвикани от замърсяването, свързано с изкопаемите източници на енергия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари