Бенямин Нетаняху се яви пред съда в Израел

3
Премиерът е обвинен в корупция и измама на общественото доверие
Премиерът е обвинен в корупция и измама на общественото доверие Снимка: БНТ

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се яви в сградата на съда в Ерусалим.

Той е обвинен в корупция и измама на общественото доверие, съобщава РИА Новости, предава БНТ.

Премиерът е съпроводен от викове на своите поддръжници.

Първото заседание на съда има технически характер. На него, както и по време на следващите заседания, ще се обсъжда редът на слушанията, а адвокатите на обвиняемия ще имат възможността за определен срок от време да се запознаят със съдържанието на делата.

Очаква се съдът да изслуша около 300 свидетели на обвинението и делото да отнеме най-малко няколко месеца, като не се изключва възможността да продължи с години.

Най-сериозните обвинения срещу Нетаняху са за вземане на подкуп и са повдигнати по така нареченото „дело 4 000”за лобиране в полза на най-голямата телекомуникационна група в страната „Безек” в замяна на положително отразяване на политиката на Нетаняху в контролираната от компанията интернет-платформа „Walla”.

Срещу премиера на Израел има още повдигнати обвинения в мошеничество и измама на общественото доверие, свързани с получаването на скъпи подаръци от Нетаняху в замяна на лобиране, и за опит за договаряне с голяма медийна група за благосклонно отразяване работата на правителството срещу приемането на закон, който да ограничи възможностите на конкуренцията.

Самият Нетаняху заяви, че целта на всички тези обвинения е да бъде свален от поста ръководител на правителството.

Заедно с него на подсъдимата скамейка ще седнат и други участници, обвинени в предоставянето на положително отразяване от медиите на работата на Нетаняху срещу определени политически услуги.

Въпреки заявеното желание от страна на много израелски медии, съдът отхвърли възможността делото да бъде излъчвано пряко по телевизионните канали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари