Бенямин Нетаняху: Израел е готов да се съгласи на "малки паузи" в боевете в Газа

0
Израелският лидер обаче отново повтори, че страната му отхвърля възможността за прекратяване на огъня без освобождаване на всички хора, държани в плен от "Хамас"
Израелският лидер обаче отново повтори, че страната му отхвърля възможността за прекратяване на огъня без освобождаване на всички хора, държани в плен от "Хамас" Снимка: Benjamin Netanyahu / Facebook

От „Хамас“ обявиха, че пленниците ще бъдат освободени само ако Израел спре военните си действия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху снощи заяви, че Израел би обмислил възможността за "малки тактически паузи" в боевете в Газа, за да улесни влизането на хуманитарна помощ или да позволи извеждането на заложници, държани от бойците на "Хамас", предаде Ройтерс.

Израелският лидер обаче отново повтори, че страната му отхвърля възможността за прекратяване на огъня без освобождаване на всички хора, държани в плен в управлявания от "Хамас" палестински анклав.

Нетаняху направи тези коментари в интервю за американска телевизия по време на което беше попитан кой трябва да управлява Газа след края на конфликта.

"Мисля, че Израел за неопределен период от време ще има цялостната отговорност за сигурността, защото видяхме какво се случва когато нямаме тази отговорност за сигурността", каза Нетаняху пред "Ей Би Си Нюз", предаде БТА.

Израел започна въздушна и сухопътна офанзива срещу "Хамас", след като военната групировка извърши смъртоносна въоръжена атака в Южен Израел миналия месец, при което бяха убити 1400 души и други 240 бяха взети за заложници. Според здравните власти на анклава при израелските бомбардировки в Газа са загинали най-малко 10 000 души.

Както Израел, така и "Хамас" отхвърлят нарастващите международни призиви за прекратяване на огъня, посочва Ройтерс. Израел твърди, че "Хамас" първо трябва да освободи заложниците, а "Хамас" казва, че няма да ги освободи или да спре, докато Газа е атакувана.

В отговор на запитване дали е готов за хуманитарна пауза в Газа, Нетаняху каза: "Няма да има прекратяване на огъня, няма да има общо прекратяване на огъня в Газа, ако не бъдат освободени нашите заложници". Той добави: "Що се отнася до малките тактически паузи - един час тук, час там - ние сме ги правили и преди. Предполагам, че ще проверим обстоятелствата, за да се даде възможност за стоки, хуманитарни стоки, да влязат или за нашите заложници, отделни заложници, да напуснат".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари