Бен Уолъс: Русия може да използва химически оръжия

1
Според британския военен министър, Русия може да прибегне до неконвенционални оръжия при успех на украинската контраофанзива
Според британския военен министър, Русия може да прибегне до неконвенционални оръжия при успех на украинската контраофанзива

Според британския военен министър, Русия може да прибегне до неконвенционални оръжия при успех на украинската контраофанзива

Русия може да използва химически оръжия, ако при своята планирана контраофанзива Украйна успее да си върне териториите, окупирани от руските сили, предаде ДПА, като се позова на изявление в британския парламент на министъра на отбраната Бен Уолъс.

Според Уолъс Обединеното кралство е "следи внимателно какво ще се случи по-нататък". Британският министър каза това, след като бяха изразени опасения, че нещата "могат да загрубеят" и руският президент Владимир Путин може евентуално да прибегне до използването на неконвенционални оръжия в Украйна.

Уолъс посочи като пример използването на химически оръжия от Русия в Сирия и руските отравяния в Солсбъри през 2018 година.

Консервативният депутат Тобиас Елууд, председателстващ комисията по отбраната в Камарата на общините, приветства посещението на Володимир Зеленски в Обединеното кралство днес и отбеляза, че между украинския президент и британския премиер Риши Сунак се развиват "топли отношения".

Отбелязвайки, че много се говори за украинската контраофанзива, Елууд запита също дали "ако тази контраофанзива е успешна и бъдат спечелени територии, нещата могат да загрубеят и Русия и Путин да прибегнат до неконвенционални оръжейни системи, като химически оръжия и биологични (оръжия), както са направили в Сирия?"

"Ние сме бдителни, международната общност редовно комуникира, ние имаме готовност с НАТО, засилваме своята готовност, както винаги правим, и започнахме да увеличаваме инвестициите в нашите възможности, всичко това е важно, но сте прави, че трябва да сме много бдителни за това какво ще се случи по-нататък", каза в отговор британският министър на отбраната.

През юли 2018 г. 44-годишната Доун Стърджис почина след контакт с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", оставено в изхвърлен флакон от парфюм в Еймсбъри, Уилтшър. Това се случи след опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, дъщеря му Юлия и бившия полицай Ник Бейли, които бяха отровени в намиращия се наблизо Солсбъри през март същата година. И тримата оцеляха, както и Чарли Роули, партньорът на Стърджис, припомнят ДПА и БТА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари