Белгия ще строи остров за вятърна енергия в Северно море

1
Това трябва да се случи до 2026 година
Това трябва да се случи до 2026 година

Белгия обяви намерението си да построи остров с площ около 5,5 хектара в своите териториални води в Северно море до 2026 г.

Този остров който трябва да утрои производството на вятърна енергия и да позволи на страната да се откаже от използването на ядрени електроцентрали.

Планът беше обявен в петък на пресконференция в Брюксел от белгийския енергиен министър от Партията на зелените Тине Вандерстратен. "Създаването на остров с ветрени турбини до 2026 г. ще позволи да се утрои производството на вятърна енергия в Белгия и да я достави на всяко белгийско семейство", каза министърът, предава БГНЕС.

Според проекта островът ще бъде построен в Северно море на около 40 км от брега. Освен ветрените турбини, на острова ще има слънчеви панели, както и капацитети за съхранение на енергия, системи за управление на ветрени мрежи и трансформатори за предаване на енергия към континента. Предполага се, че островът ще стане център на голям парк от ветрени турбини, който ще изграден в морето на няколко километра около него. Общият капацитет на този парк от ветрени турбини при стартирането на проекта трябва да бъде около 2,3 гигавата, което е приблизително равно на мощността на една от двете атомни електроцентрали, работещи в Белгия. Бюджетът на този проект е около 500 млн. евро.

Белгия възнамерява да получи по-голямата част от тези пари от фондовете на ЕС, тъй като този екологичен проект ще бъде включен в белгийския сегмент на програмата на ЕС от следващо поколение, насочена към възстановяване на икономиките на страните от ЕС след пандемията и финансиране на зелените проекти в европейските страни. Белгия има план за постепенно премахване на ядрената енергия до 2025 г., която сега доставя до половината от енергийното потребление на кралството. Брюксел възнамерява да замени две от своите атомни електроцентрали с алтернативна енергия

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук