Белгия реже помощите за българи?

0
Най-засегнати от промените ще са граждани на Италия, Франция, Румъния и България, пишат белгийските вестници
Най-засегнати от промените ще са граждани на Италия, Франция, Румъния и България, пишат белгийските вестници

Белгия крои планове да отреже социални помощи за пришълци от ЕС.

Проектът е на държавния секретар по миграцията и убежището Тео Франкен, съобщиха брюкселските медии. Мярката ще удари и преселилите се там българи, пише 24 часа.

Обмисля се гражданите на ЕС в страната да се лишат от право на социално подпомагане като мярка срещу измами в социалната система.

Сега законът предвижда чужденците от ЕС да бъдат смятани за “необоснована тежест за социалната система”, ако получават социални помощи повече от 3 последователни месеца, а са пребивавали постоянно в страната за период, по-кратък от три години.

Според законодателството на ЕС, когато приемащата държава оцени нечие присъствие като неоправдана социална тежест, държавата може да издаде заповед за изгонване.

Според белгийските правила на постоянен престой над 3 месеца имат право граждани на държави от ЕС, ако те могат да докажат, че имат средствата за пребиваване, работа или поне, че имат основателни очаквания да бъдат наети на такава.

Най-засегнати от промените ще са граждани на Италия, Франция, Румъния и България, пишат белгийските вестници. Според статистиката към една трета от европейците на социални помощи в Белгия разчитат на тази издръжка за срок, по-дълъг от 3 г. Тъй като правото на ЕС не позволява поголовно лишаване от социални помощи, белгийските власти ще оценяват поотделно всеки случай.

Междувременно проучване в частния сектор на германската фондация “Ханс Бьоклер” установи, че работната ръка в България е най-евтина в целия ЕС - средно 4,10 евро на час. Най-скъпо платени са в Дания - 43 евро на час. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари