Белгия отчете днес рязко увеличение на ковид и хоспитализациите

0
Над 8,6 милиона души в Белгия са напълно ваксинирани, което прави 74 процента от населението
Над 8,6 милиона души в Белгия са напълно ваксинирани, което прави 74 процента от населението Снимка: Дойче Веле, архив

Белгия отчете днес рязко увеличение на ковид инфекциите и хоспитализациите до равнища, наблюдавани за последно през октомври 2020 г.

Това става само три дни след като САЩ посъветваха гражданите си да не пътуват дотам, предадоха Ройтерс и БТА. 

За последните 14 дни средно на денонощие е имало по 6728 нови случая на заразяване, което е с 36 процента повече в сравнение с преди седмица. За последните седем дни средно на денонощие в болница са постъпвали по 164 пациенти с ковид, което е 31-процентно увеличение. В интензивно отделение се намират 343 пациенти.

През октомври миналата година Белгия влезе за втори път в локдаун заради пандемията, само няколко дни след като беше отчела сходен брой на хоспитализациите.

В понеделник Американският център за контрол и превенция на болестите постави Белгия в списъка на най-високо рисковите страни и издаде препоръка хора, които не са напълно ваксинирани, да не пътуват дотам.

"Заради сегашната обстановка в Белгия дори напълно имунизирани пътуващи може да са изложени на риск от заразяване или разпространение на варианти на КОВИД-19", заяви институцията.

В списъка на САЩ на страните с максимален ковид риск са и други страни от ЕС като Австрия, Хърватия, Гърция и балтийските страни. Там е и Великобритания.

Над 8,6 милиона души в Белгия са напълно ваксинирани, което прави 74 процента от населението. През последните месеци обаче властите смекчиха изискванията за носене на маска и сега с наближаването на зимата се сблъскват с ново увеличение на заразените.

Дотук през близо двегодишната пандемия Белгия е сред страните с най-висока смъртност на човек от населението, най-вече заради смъртните случаи в домовете за възрастни през първата вълна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари