БЧК изпрати близо 33 тона хуманитарна помощ за Сирия

1
Помощите са събрани в рамките на Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението
Помощите са събрани в рамките на Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението Снимка: БТА

Помощите са събрани в рамките на Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението

Българският Червен кръст (БЧК) изпрати нови, близо 33 тона хуманитарна помощ за Сирия, предназначени за пострадалите в земетресението от 6 февруари тази година. Това съобщиха от БЧК, предаде БТА. Карго самолетът излетя от Летище София за ливанската столица Бейрут и превозва дарените от български граждани и фирми нови дрехи, обувки, хигиенни материали, дълготрайни хранителни продукти и др., събрани в рамките на Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението.

В Бейрут пратката ще бъде разтоварена от представители на Ливанския Червен кръст и ще бъде транспортирана с хуманитарен конвой към Сирия. На сирийска територия хуманитарната помощ от БЧК ще бъде поета от Сирийския Арабски Червен полумесец, който има достъп до всички засегнати територии и ще предостави помощта на нуждаещите се.

До момента БЧК е предоставил за Турция и Сирия от бедствения си резерв, материални дарения на стойност близо 310 хиляди евро. От Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението са изпратени 24 тона хуманитарна помощ за Сирия и 224 кашона с дарения за Турция.

От кампанията за събиране на финансови средства сумата, преведена досега за двете засегнати страни, е 1,81 милиона лева.

Ръководството на БЧК получи благодарствено писмо от президента на Турския Червен полумесец д-р Керем Кънък по повод оказаната помощ след земетресенията тази година, засегнали милиони хора.

Кампанията на БЧК в помощ на пострадалите в Турция и Сирия продължава. Първото силно земетресение там беше регистрирано на 6 февруари тази година и беше последвано от вторични трусове, в които загинаха близо 50 хиляди души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари