Бащата на евродепутат от ГЕРБ лъсна в афера с апетитен имот край Варна

1

Гора за близки и роднини - какво остана скрито зад една "документално чиста" сделка

Високопоставен общински чиновник във Варна купува на добра цена 10 дка гора край брега на малък язовир само на двайсетина километра от града, пише „Дневник”.

Година по-късно съсобственици в имота стават още трима души, двама от тях са с известни фамилии. Общинският път до новия им имот е ремонтиран с европейски средства, а след това част от него е преградена, за да спре достъпът до частния терен.

Според административния жаргон тази история е „документално чиста“.

Но действителността, скрита зад документите е съвсем различна

На 25 април 2017 г. директорът на общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ във Варна Петър Гърбузов придобива терена от 10 дка на брега на язовир „Здравец“ за 20 хил. лв.

Имотът е продаден на търг от Община Аврен, а изненадващо в него участват само двама кандидати. Гърбузов печели наддаването с едва 1000 лв. по-висока оферта от тази на класиралия се на второто място. Година след като е станал собственик на гората в чашата на яз. „Здравец, Петър Гърбузов решава да продаде три четвърти от нея, а двама от купувачите се оказват съвсем не случайни

Първият е Йордан Радев, баща на евродепутата Емил Радев (ГЕРБ). Вторият – Иван Балабанов, е баща на председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ). Купувач на трета идеална част от терена е Мариан Иванов, шофьор на зам.-кмета на Аврен Боян Георгиев.

Неговият ресор е важен – „Инвестиционна политика, устройство на територията, общинска собственост и транспорт“. Оставащите 2 дка от гората остават за Петър Гърбузов.

Случайно или не, успоредно със сделката по продажбата на общинската гора на брега на яз. „Здравец“ Общинският съвет и местната администрация в Аврен бързо придвижват и друга, показват документи, с които „Дневник“ разполага.

Тя е за отдаването на язовира на концесия. Решението за това е взето на 18 август 2018 г. в полза на дружеството „Варна фишинг“, основано само година по-рано, което е и единствен участник в тръжната процедура

Договорът е сключен за срок от 30 години, а концесионното възнаграждение е в размер малко над 2.6 хил. лв. без ДДС.

Общият размер на инвестициите, които трябва да бъдат направени в язовира за целия период на концесията е около 116 хил. лв., или по около 4 хил. лв. на година.

Имотът, в който сега съсобственици са бащите на евродепутата Емил Радев и председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов, граничи с терен частна държавна собственост (което означава, че може да бъде обект на разпоредителни сделки) с размер около 1.5 дка.

В него се намира изоставена триетажна постройка, също частна държавна собственост, със застроена площ от 202 кв. м. Нейното предназначение според кадастралните регистри е за „курортно-туристическа дейност“. До този имот, а и до съседния, в който собственици са Радев и Балабанов, води общински път.

Само година след като двамата влизат във владение на терена си край яз. „Здравец“, за рехабилитацията на пътя е сключен договор на стойност близо 338 хил. лв. От тях 85% са европейско финансиране, осигурено от Фонда за морско дело и рибарство.

Целта на проекта за ремонта на пътя е „Изграждане на достъпна инфраструктура за ефективно използване, развитие и популяризиране на рибарската област“.

Очевидната подробност в този проект обаче е, че освен до държавния имот, пътят, ремонтиран с европейско финансиране, свършва и в терена на Радев и Балабанов.

А проверка на „Дневник“, извършена в края на миналата седмица, установи, че последните около 150 м от общинския път са преградени. Поставената предупредителна табела гласи „Влизането на външни лица – строго забранено“.

Според кмета на с. Аврен Емануил Манолов (ГЕРБ) преграденият път бил напълно безсмислен, тъй като по него можело да се стигне само до рушащата се държавна сграда за „курортно-туристическа дейност“.

А тя била опасна за живота и здравето на хората. Освен това през имота, в който тя се намира, имало достъп до брега на вече концесионирания яз. „Здравец“, чийто концесионер имал пълното право да не допуска никого до него заради непрекъснатите кражби на риба.

По тази причина Манолов не виждал никакъв проблем в поставената преграда, която спира достъпа до пътя, който е публична общинска собственост.

В резюме цялата тази поредица от случайни съвпадения очертава следната последователност:

Родителите на един евродепутат и един председател на общински съвет в третия по големина град в страната – и двамата активисти на ГЕРБ, високопоставен общински служител във Варна и шофьор на зам.-кмет си поделят 10 дка общинска гора срещу 20 хил. лв.

Пътят, който води до нея, е ремонтиран по проект за 338 хил. лв. с европейско финансиране, но е блокиран за нежелани посетители. А язовирът, който мие брега на вече частната гора, е отдаден на концесия за 30 години.

В огледалото на публичната привидност, зад която е управлявана държавата, картината на случващото се край яз. „Здравец“ е идилична. Тя дори изобразява социална ангажираност, активна грижа за децата, но и за възрастните.

Докато отговаряше на въпроси за сделките с общински имоти, преградения път, кой има достъп до него и кой не, кметът на с. Аврен Емануил Манолов разказа и следното: „На 6 юни направихме лятно училище край язовира. Учихме 120 деца как да ловят риба и така ще продължим през цялото лято. За пенсионерите също ще организираме такива спортни риболови, защото и те имат интерес.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари