Бащата на д-р Ариф: Ще съдя хората, които го обявиха за мъртъв!

11
Обясни, през сълзи, че само той и жена му знаят какво са изживели след съобщението на областния щаб в Добрич, че сина му е загубил битката за живот
Обясни, през сълзи, че само той и жена му знаят какво са изживели след съобщението на областния щаб в Добрич, че сина му е загубил битката за живот

Чиновници съобщиха, че ендокринологът починал от COVID-19

Оправдаха се с комуникационна грешка

Медикът е в турска клиника, настанен е в реанимация

Доктор Тезгюн Ариф, обявен за починал от коронавирус изненадващо, възкръсна вчера. Баща му каза пред в.“Труд”, че синът му се възстановява в клиника в Истанбул. Обясни, през сълзи, че само той и жена му знаят какво са изживели след съобщението на областния щаб в Добрич, че сина му е загубил битката за живот. “Ще съдя хората, които го обявиха за мъртъв”, обяви Исмаил Ариф.

В събота, навръх Голяма Богородица, шефът на РЗИ и Добрич д-р Светла Ангелова съобщи,, че двама медици са загубили битката с COVID-19 - кардиологът д-р Ивелин Марков и ендокринологът д-р Тезгюн Ариф.

Ендокринологът д-р Ариф, който преглеждаше в кабинет в Стоматологията в Добрич също е починал от коронавирус”, съобщи д-р Ангелова. “Специалистът бе на лечение в клиника в Турция, след като стана ясно, че е с положителна проба за COVID-19”, посочват от Областна администрация - Добрич. Министерство на здравеопазването, РЗИ и Областна администрация изказват съболезнования на семействата им, се казваше в съобщението.

Проверка на “Труд” установява, че д-р Ариф не е член на лекарската колегия в Добрич, а на варненската. В града той ходел само за да приема пациенти в частния си кабинет. Докторът и семейството му живеят във Варна, а ендокринологът работи в медицински център Аджибадем Сити клиник. Не е ясно как и защо от РЗИ Добрич са решили да съобщят за смъртта му, както и какъв е бил източникът им на информация.

Няколко часа след като обявиха д-р Ариф за мъртъв от щаба изпратиха уточнение, че са допуснали грешка. Загубили се в превода. “Поднасяме извинения за неточната информация, допусната в комуникацията с чуждестранната клиника. Във връзка с оповестената по-рано информация за кончина на д-р Ариф, Областният координационен щаб, екипът на Регионална здравна инспекция и Министерство на здравеопазването поднасят своите извинения на близките и семейството му и му пожелават бързо възстановяване”, написаха чиновниците във второ съобщение.

Вестникът се свързва с говорителя на областната управа в Добрич Виржиния Георгиева. “Първоначално от РЗИ беше подадено, че д-р Ариф е починал. Колеги, които публикуваха тази новина след това ми се обадиха, за да ми съобщят, че са получили коментари под публикация, че докторът е жив. Респективно, върнах обаждането в РЗИ и започнахме да търсим има ли грешка, или не”, заяви говорителката на областната управа. Попитахме я и дали са се свързали със съпругата на доктора, за да є поднесат лично извинения. Виржиния отговори, че не са я търсили и че нямат координатите й. Шеифката на РЗИ д-р Светлана Ангелова не дала обяснения как е станала грешката. “Труд” я потърси за коментар, но Ангелова упорито затваряше джиесема си. Тя не реагира и на есемесите ни, с които и съобщавахме откъде и за какво я търсим.

Бащата Исмаил Ариф:

Ще съдя онези, които „умориха“ сина ми

Синът ми вече е добре, възстановява се. Днес жена му Релен замина за Истанбул, където го лекуват.

Не зная дали са му махнали тръбите (Ариф е бил интубиран). Имаме роднини, които работят в болницата, където го лекуват. Те се обаждат, че е добре. Искам за съдя онези, които обявиха, че синът ми е умрял. Как може да се лъже за такова нещо?

Добре, че имаме свои хора в Истанбул. В болницата работи дъщерята на брат Чакам снахата да се обади, да ми каже как е. На жена ми телефона се развали, разчитаме сега само на моя. Снахата е от Добрич и в момента двете деца на сина ми са при нейните родители. Едното дете е в пети клас, а другото още не е тръгнало на училище.

В България синът ми беше 15 дни в болница, в Турция днес е 16-ия ден от лечението му. Като го приемали там му казали, че е трябвало да отиде по-рано. Щели да се справят с болестта му много бързо. Те тука му викали: Стой, ще те оправим. И той стоя...

Събират пари за лечението на медика

Жена му настоявала да го прехвърлят в Турция

В Добрич 42-годишният д-р Тезгюн Ариф има голяма практика в частен кабинет в Стоматологията. Три пъти седмично той преглежда и във варненската “Аджибадем Сити клиник”, където го познават като добър специалист, много работлив и скромен човек. Негови колеги споделиха, че новината, че е починал, ги стресирала, тъй като миналия петък получили информация, че той се подобрява.

Сега те събират средства за лечението му, тъй като в южната ни съседка медицинските услуги са скъпи.

Преди около 2 седмици той бил транспортиран от варненската УМБАЛ “Св. Марина” в клиника в Турция по настояване на съпругата му, научи “Труд”. Седмица преди това се оказало, че е контактен. Самоизолирал се, бил добре, но след няколко дни състоянието му рязко се влошило и се наложило интензивно лечение. В Турция медикът бил настанен в реанимация на командно дишане.

Д-р Ариф е завършил медицина през 2002 г. в Медицински университет-Варна. В периода 2004-2008 г. специализира Вътрешни болести. През 2011 г. придобива специалност “Ендокринология и болести на обмяната”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук