Баща и дъщеря са в неизвестност повече от 3 месеца

2
Майката на момиченцето се опасява, че детето е отвлечено
Майката на момиченцето се опасява, че детето е отвлечено Видео: BULGARIA ON AIR

Повече от три месеца 39-годишен мъж и 7-годишната му дъщеря са в неизвестност.

Полицията ги издирва от началото на октомври, но досега – без резултат, предава BULGARIA ON AIR. Защо обаче майката на момиченцето се опасява, че детето е отвлечено и безсилни ли са родните институции пред чуждо съдебно решение?

Христо и Даниела са щастливо семейство допреди малко повече от година. Живеят във Великобритания, където мъжът специализира медицина. Даниела се грижи за 5-годишната им тогава дъщеря

Преди година семейното щастие рухва и Даниела и Христо завеждат във Великобритания дело за попечителството върху дъщеря си. Процесът е по Хагската конвенция, а магистратите дават споделени родителски права. 

По думите на Даниела, двамата с Христо имали различия относно това как да отглеждат дъщеря си. Той настоявал момиченцето да има само един дом – неговият.

След като детето не се връща при Даниела, тя търси връзка с Христо и други негови роднини. Удря на камък. 

Даниела се принуждава да се обърне към българския съд. На две инстанции родната Темида отсъжда – дъщеря ѝ трябва да бъде върната. Това обаче не се случва. И майката се обръща към частен съдебен изпълнител, който да принуди съпруга ѝ да върне детето. 

Междувременно за казуса е сигнализиран и отдел "Международна закрила на детето" към Министерство на правосъдието. Оттам отговориха на запитването ни, че са проверили сигнала и са излезли с решение, че детето трябва да се върне на Даниела. 

По закон бащата не може да изведе момиченцето легално от страната без изричното съгласие на двамата родители

Даниела сигнализира и в полицията, че съпругът и дъщеря ѝ са изчезнали. За последно знае, че в края на юли са били в Дирекция "Социално подпомагане" в община Слатина. От СДВР работят по случая, но засега няма развитие.

С днешна дата Даниела има работа във Великобритания, която да ѝ позволи издръжката на нея и детето. А Софийската районна прокуратура има един месец, за да провери всички сигнали, които роднините на двамата родители са подавали едни срещу други. И да решат престъпил ли е някой закона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари