Бариери на общината блокират достъпът на линейки в центъра на Русе

0

Инцидент станал през изминалата седмица, отново поставя въпроса за бързия достъп на специализирани автомобили в пространството около паметника на Свободата.

Случайно ставаме свидетели на ситуацията, в която на възрастен мъж му прилошава. Веднага е подаден сигнал от минаващи хора на тел 112. Спешна помощ също много бързо се отзовават в рамките на приблизително 7 минути, само че още толкова им отнема, за да намерят откъде трябва да минат, за да стигнат до човека в спешност, пише Русе Медиа.

Оказва се, че през бариерите поставени на общината, това не е възможно, тъй като този подход след бариерата е блокиран с каменни саксии. Вариантите за сравнително бърз достъп са само два.

Едното място е от Т- образното кръстовище до комплекс Евас, а другото е до х-л Дунав. И двата подхода стоят  затворени с временни прегради и е необходимо, да се уведомят служителите на КООРС. Следва да се вземе съответен ключ, за да се махнат катинари и синджири и да се направи място за преминаване. В конкретния случай, това отне още близо 7 минути.

А иначе, човека е добре и тези 7 минути свързани с „организационни дейности“ не се оказаха фатални. Дали така ще е обаче при следващия случай?

Какво щеше да бъде, ако имахме пожар и колко фатално и съществено може да се окаже пропиляното време.

А иначе вратата на централата на русенското поделение на телефон 112  е на не повече от 10 метра по коридора, от мястото на дежурния служител на КООРС където стои въпросния ключ. Но засега трябва да се измине дългия път във времето между структурите – сигнала да се приеме от служител на 112, да се подаде към спешна помощ, те да тръгнат и да стигнат до площада и да започнат да търсят кой и къде е ключа, вместо да се спести всичкото това разтакаване и да има осигурен „зелен коридор“.

Би ли могло да се спести време и да се създаде по добра организация за спешни случаи, оставяме на институциите да помислят и да решат.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари