Бари вече е ураган първа категория

1
Издадени са предписания за задължителна евакуация в крайбрежните райони
Издадени са предписания за задължителна евакуация в крайбрежните райони Снимка: Reuters

Природната стихия се движи много бавно към сушата, придружена с ураганни ветрове и пороен дъжд.

Около 60 000 души в щата Луизиана вече са без ток. Издадени са предписания за задължителна евакуация в крайбрежните райони.

Засега скоростта на вятъра в окото на бурята е около 120 км/ч. Бари е първият за сезона ураган, който ще връхлети сушата. Нахлуването на стихията беше отложено от ранните часове за следобед. Въпреки това периферията вече сериозно засяга не само Луизиана, но и щата Алабама. Като по-опасен се оказва дъждът, а не вятърът. Според специалисти се създават условия и за формирането на торнадо.

Кен Греъм, Национален център за ураганите: Говорим за опасност по бреговете на Мисисипи, също така Алабама и залива Мобийл. В тези райони опасността от торнадо е най-сериозна, когато дъждът започне да се излизва на брега.

Властите приканват жителите на засегнатите райони да се вслушват в предупрежденията им, да стоят на закрито и да не предприемат рискови пътувания. С особено внимание следят Бари в Ню Орлиънс - през 2005 г. той беше буквално потопен от урагана Катрина. От няколко дни крайбрежните райони на града са наводнени. Стихията е изпитание за обновената отводнителна система.

Президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение, което позволява на Луизиана достъп до федерална помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари