Бареков: Обрекохте България на тотална зависимост от руски и от турски газ!

0
"Северен поток" от Русия за Германия може, "Турски поток" може, но не и "Южен поток", който беше далеч по-евтин и по-бърз за изграждане
"Северен поток" от Русия за Германия може, "Турски поток" може, но не и "Южен поток", който беше далеч по-евтин и по-бърз за изграждане

"Защо обрекохте българския народ и най-бедната държава-член на Европейския съюз на абсолютна и тотална зависимост от руски и от турски газ едновременно?". Такъв въпрос отправи гневно евродепутатът от групата на ЕКР Николай Бареков към еврокомисаря, който отговаря за енергийния съюз Марош Шевчович по време на дебат в Европарламента в Страсбург, предаде Bnews.

В изявлението си Шевчович заяви, че за да успее енергийният съюз, той трябва да е социално справедлив и да е насочен към потребителите, за да може да се справи с енергийната бедност в Европа. Бареков обаче разкритикува комисаря, като заяви категорично, че поведението на Комисията е лицемерно. "Г-н Комисар, с изумление научих от доклада на Европейската комисия, че Вие включихте освен "Северен поток 2" и "Турски поток" като приоритет на ЕК, вместо "Южен поток", който Вашата комисия спря", обърна се Бареков към комисаря по енергетика и попита: "Каква е гаранцията, че Турция, която ще купува руски газ, няма да го продава на каквито си цени иска на българския и на европейския пазар и то като турски газ?".

"Защо подкрепихте "Северен поток 2", а не работите, както обещахте, за възобновяването на проекта "Набуко", който би доставил ирански газ за Европа и за България, като алтернатива на руския газ?", попита още евродепутатът и отбеляза, че по този начин се подкопава доверието на гражданите на Европа в Европейската комисия и в изграждането на бъдещ общ енергиен пазар и съюз.

"Зад гърба на българския народ Германия и г-жа Меркел очевидно много добре се договарят с г-н Путин", заключи Бареков. "Северен поток" от Русия за Германия може, "Турски поток" може, но не и "Южен поток", който беше далеч по-евтин и по-бърз за изграждане", коментира преди дни евродепутатът, който е член на Kомисията по енергетика в Европeйския парламент.

Източник: BNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари