Банев плаши свидетели чрез майка си

0
Бизнесменът обвини заместник-главния прокурор Иван Гешев в лъжа
Бизнесменът обвини заместник-главния прокурор Иван Гешев в лъжа Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд отказа да измени мярката за неотклонение "задържане под стража" на бизнесмена Николай Банев.

Според магистратите има обосновано предположение, че Банев, жена му Евгения и майка му Мария са извършили заедно престъпления, които били доказани от показанията на свидетелите и документите.

По време на заседанието стана ясно, че Николай Банев е разменял чрез мобилни приложения съобщения с майка си Мария, която също е обвиняема. В едно от тях Банев й нареждал да повлияе на свидетели. Тя пък му отвръщала, че казала на един от тях да говори или добро, или нищо. Самата Мария Банева, която беше също в спецсъда, отрече това да е вярно, информира Dir.bg.

"Абсолютно не отговаря на истина", каза 77-годишната жена. Тя уточни още, че е силно разстроена днес, тъй като се навършват 9 дни от смъртта на съпруга й - Йордан Банев.

В думите си към съда Николай Банев обвини заместник-главния прокурор Иван Гешев в лъжа.

"Съжалявам, че шефът на тези двама души (наблюдаващите прокурори - бел.ред) излъга българския народ, че "АКБ Форес" е източило 2/3 от българската икономика. Прочетох томовете. Аз наистина мислех, че съм в детската градина. Всяка една дейност , която съм правил, се опитва да се изкара като криминално деяние. Съжалявам, че съм толкова рязък. Повече от смешно е да се твърди, че един човек от кабинета си и по телефона може да свърши толкова крупни престъпления. Да, "АКБ Форес" се развиваше чудесно, докато не дойде на власт правителството на ГЕРБ. Да, развиваше се чудесно до преди световната икономическа криза. В този случай прокуратурата действа поръчково, без никакви документи. Всички суми са изсмукани от пръстите . Моите адвокати ме съветват да поискам по-лека мярка", каза Николай Банев.

Пред магистратите той отново повтори, че престъпната група, състояща се от него, майка му и жена му, е бутафорна. Банев определи 77-годишната си майка Мария като културтрегер. По думите му, тя нищо не разбира от икономика, а съпругата му се занимавала само с туризъм. Себе си, бизнесменът нарече инвеститор, който се занимава с бизнес от 30 години.

В съдебната зала стана ясно, че трите деца на Евгения и Николай Баневи вече са в България и са записани в българско училище.

Съдът прие, че може да се предположи, че Николай Банев е имал намерение да се върне в страната, но подчерта, че са повдигнати изключително тежки обвинения. Освен това имало опасност да извърши престъпление и да влияе на свидетели.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари