Българското разследване за "къщата в Барселона": Без обвинения и без показания на Борисов

2
Българските разследващи се самосезираха по казуса след публикация в каталунското издание "Периодико"
Българските разследващи се самосезираха по казуса след публикация в каталунското издание "Периодико" Снимка: El Periódico

Досъдебното производство в Специализираната прокуратура по повод случая с т.нар. „къща в Барселона“ продължава, но по него засега нито има повдигнати обвинения, нито бившият премиер Бойко Борисов е дал показания след образуването му.

Това се разбра от думите на ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред медиите във вторник, предава Свободна Европа.

Българските разследващи се самосезираха по казуса, след като публикация в каталунското издание „Периодико“ свърза Борисов с разследване на схема за пране на пари в Испания. Година по-късно главният прокурор Иван Гешев информира писмено комисията на Европейския парламент (ЕП) по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), че по случая е образувано разследване, но няма нова информация за споделяне.

Сега Маджарова уточни, че след като проверката е прераснала в досъдебно производство, по него е назначена „финансова експертиза, целта на която е събиране на доказателства за произхода на едни средства, тъй като делото е за пране на пари“. Тя добави, че засега Борисов е дал само обяснения по проверката, но не и показания по разследването.

Дни преди парламентарните избори на 11 юли БТА публикува платено съобщение от съпруга на Борислава Йовчева, чиято къща и луксозен бутик станаха обект на испанското разследване. Според информацията на мъжа ѝ делото на каталунската полиция е било прекратено без да бъдат повдигнати обвинения на български граждани.

Впоследствие тази информация беше опровергана от главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас. В отговор на запитване от евродепутатката от БСП Елена Йончева той посочи в свое писмо, че разследването е прехвърлено към българската прокуратура.

Тъй като българското разследване е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“, се казваше още в отговора на испанския антикорупционен главен прокурор, който цитираше и номер на конкретно производство във Върховната касационна прокуратура: № 5906/2019 по описа на ВКП.

Семейството на Йовчева беше заподозряно от властите в Барселона, че се е облагодателствало от престъпна схема чрез фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL, получили милиони евро от „физически лица, които не пребивават в Испания“. Според „Периодико“ каталунската полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват възможност той да е направил инвестициите в двете компании и са установили, че официално той не разполага с такива средства. Докъде са стигнали българските разследващи обаче, все още не е ясно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари