Българският паспорт става все по-силен в глобален мащаб

1
Българският паспорт скача от 42-ро място в индекса до 32-ро за две години
Българският паспорт скача от 42-ро място в индекса до 32-ро за две години Снимка: Getty Images

Българският паспорт скача от 42-ро място в индекса до 32-ро за две години

Много класации на паспортите се фокусират върху един фактор: безвизовото пътуване. Но според консултантската компания за данъчни и имиграционни въпроси Nomad Capitalist измерването на тяхната сила е много по-сложен процес.

Ето защо тя изготвя претеглен годишен индекс, който анализира пет критерия: Безвизово пътуване - 50%, Данъчно облагане - 20%, Глобално възприятие - 10 %, Възможност за притежаване на двойно гражданство - 10%, Лична свобода (свобода на печата, задължителна военна служба и др.) - 10%.

"Гражданите на различните държави се сблъскват с много различни изисквания за плащане на данъци, свободен живот, спазване на разпоредби и избягване на проверки при пътуване. В тази връзка броят на държавите, които притежателят на даден паспорт може да посети, не разказва цялата история”, гласи 2024 Nomad Passport Index, цитиран от CNBC.

Най-добрите паспорти в света

Швейцария оглавява тазгодишната класация, следвана от Ирландия и Португалия. Топ 10 оформят Люксембург, Финландия, ОАЕ, Нидерландия, Норвегия, Германия и Нова Зеландия, като някои от тях имат еднакви резултати.

Според изследователския екип на Nomad Capitalist леката корекция на корпоративния данък в Ирландия е повече от компенсирана от най-високите ѝ оценки за пътуване и глобално възприятие, пише Profit.bg.

"Португалия се изравни с Ирландия по всички показатели, с изключение на личната свобода, което подчертава, че нейната привлекателност расте. В същото време Финландия - известна с широките си възможности за безвизово пътуване - се нарежда на четвърто място, подчертавайки значението на глобалната достъпност", се казва в доклада.

Най-значителна промяна в топ 10 се наблюдава в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Според изследователския екип емирствата са били №1 през 2023 г., но тази година са се смъкнали до шесто място с равен брой точки с държави като Нидерландия, Германия и Нова Зеландия. Спадът се дължи на промяна в данъчната политика на ОАЕ, която засегна местните и чуждестранните собственици на компании, се казва в доклада.

Хонконг се смъква от 44-то място през 2022 г. на 50-то през 2024, докато Макао е на 69-то място, а Китай - много по-надолу в списъка на 120-то място.

България дърпа напред

Според изследователския екип България е една от страните, които трябва да се наблюдават отблизо. Българският паспорт скача от 42-ро място в индекса до 32-ро за две години. До голяма степен това се дължи на очакванията за влизането на страната ни в европейската Шенгенска зона, което е планирано да се случи в края на март.

Българските паспорти се оценяват на едно и също ниво с тези в Южна Корея, отстъпват съвсем малко на полските и унгарските и изпреварват документите на държави като Канада, Словения, Словакия и Испания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари