Българският католически хор участва в молитвата "Царица небесна"

0
Специално сформиран хор от 90 певци от всички български католически енории съпровождат литургиите и събитията, свързани с неговото посещение
Специално сформиран хор от 90 певци от всички български католически енории съпровождат литургиите и събитията, свързани с неговото посещение Видео: bTV

Обедната молитва "Царица небесна" е традиционно гледана от милиони хора по целия свят, а подготовката по изпълнението й има своите особености.

Българският католически хор участва в изпълнението на обедната молитва, която завърши с кратко послание на папа Франциск към света, информира bTV.

Тя е само в пасхалното време, във времето на Великден – от Възкресение Христово до 40-ия ден на Великден. Обикновено сме свикнали да виждаме папа Франциск, който се появява или от площада в неделя, точно в 12.00 часа италианско време от прозорците на Библиотеката и казва тази молитва”, разказа Милко Петров, диригент и координатор на музикалната част при посещението на папата.

Специално сформиран хор от 90 певци от всички български католически енории съпровождат литургиите и събитията, свързани с неговото посещение.

В София хорът ще има две участия.

„Мъжки хор ще пее по време на молитвата Реджина Чели. Аз ще дирижирам там тези 20 хористи. След това по време на литургията ще участва пълният състав на хора. На следващия ден – 6 май, в местните църкви в Раковски ще пеят местните хорове. Имаме представители от тези хорове и в големия хор”, казва Милко Петров.

За да върви гладко подобна организация пред множество хора, се прибягва и до тайни знаци.

„Аз имах среща с монсеньор Гуидо Морини, който е церемониер на папата и с него уговаряхме всички детайли за литургията в София. Уговаряхме си даже и тайни знаци, с които да си подсказваме кога трябва да спрем да пеем, кога да започнем да пеем. Мога да ви кажа един таен знак. По време на причастието трябва да има един момент на тишина и с монсеньор Морини се уговорихме така. Когато сложа бялата шапчица на папата отгоре на главата, това означава, че хорът спира да пее, за да може да има време всички вярващи да се помолят в тишина”, разказва още Милко Петров.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Днес го дават 42 градуса. Дали да не си обуя сандалите без чорапи?

Харесай Дунавмост във Фейсбук