Българските власти отказват убежище на иранец, осъден на смърт заради религиозните си убеждения

1
Не искам да умра, само защото съм християнин, каза Али Реза Бейги
Не искам да умра, само защото съм християнин, каза Али Реза Бейги Снимка: БНТ

Не искам да умра, само защото съм християнин, каза Али Реза Бейги

Българските власти отказват закрила на иранец, осъден на смърт. Мъжът, който се е отказал от исляма и е приел християнството, не получава статут на бежанец у нас. Намеси се и съдът в Страсбург, който забранява иранецът да бъде върнат в родината си, където го чака сигурна смъртна присъда.

46-годишният Али Реза Бейги се отказва от исляма и приема християнството през 2016 година, макар да знае, че в Иран мюсюлманите нямат право да сменят религията си. Мъжът проповядва християнската религия на територията на ислямката република, преследван е, 5 години по-късно стига до Турция, а оттам в България, за да търси закрила.

"Първо бях в Турция и опитах да намеря начин да избягам от там, защото и там не беше безопасно за мен. И така дойдох в България. Страхувам се, тук става дума за живота ми. Искам да направя каквото мога, но не искам да умра, само защото съм християнин", каза Али Реза Бейги, предаде БНТ.

В началото на 2022 година Али Реза подава първата си молба за убежище, но Държавната агенция за бежанците я отхвърля като неоснователна, макар по това време в Иран да имаше огромни антиправителствени протести заради строгите религиозни ограничения.

Али Реза обжалва решението, но две инстанции потвърждават отказа. Междувременно той научава от брат си по телефона, че е бил осъден на смърт точно по религиозни причини. И този път Държавната агенция по бежанците не му дава закрила.

"В Иран не дават документа със смъртната присъда на семейството, те само могат да я прочетат".

В отговор до медията от Държавната агенция за бежанците посочват, че документът е разгледан, но не може да се установи истинността му.

Под заплахата във всеки един момент да бъде върнат в страната, където го чака само едно, адвокатът на Али - София Разбойникова изготвя искане до Европейския съд по правата на човека в Страсбург да наложи т.нар. привременни мерки.

"Европейският съд се намеси в рамките на часове. Молбата за закрила, т.е. да забрани на държавата да изведе Али Реза в посока Иран, беше подадена в 14:30 часа, в 19 часа имах отговор. В който се забранява до приключване на производството този човек да бъде извеждан от страната. Сега се очаква какво ще реши Административният съд, дали ще върне процедурата в Агенцията за бежанците", обясни адвокат Разбойникова.

Али Реза нарича България "парче от рая".

"Станах християнин, за да помагам, защото това е най-важната от Божиите заповеди. Станах християнин, не за да бъда убит, не за да съм жертва. Затова, в мето на Бога, моля ви, защитете ме пак".

Заседанието на съда е насрочено през ноември. Дотогава Али Реза има постоянен адрес и работа. И още вярва в чудеса.

"Когато поискате нещо от вашия Бог, той ще ви го даде, защото той иска най-доброто за вас".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Ivo
    Срамно е,дайте му а човека статут!Християнин е,но това нашето не е дьржава,или не са християни тези които работят там!
  • -1
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Руските корумпирани боклуци в агенцията за бежанците трябва да бъдат изринати в мръсния канал. Веднага!
  • 4
    1
    срамота
    Ей това вече е срамота. Щом Християнска държава като България не иска да го защити, значи Християнството е слабо или несъществуващо при тези, които вземат решенията. Все пак Християнството е единствената истинска религия, другото е паганизъм и езичество.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари