Българските политици настояват за "европейски" отговор на проблемите с РСМ

0
"Възраждане" настоява да бъде наложено вето на Северна Македония за влизане в ЕС
"Възраждане" настоява да бъде наложено вето на Северна Македония за влизане в ЕС

"Възраждане" настоява да бъде наложено вето на Северна Македония за влизане в ЕС

Република Северна Македония (РСМ) има проблем с целия ЕС, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната Асен Василев. По думите му трябва цялата европейска общност да защити правата на българите в Северна Македония, предава БНР.

"За първи път македонският външен министър дойде в България и се извини за това, което се случва в Македония. В момента лостовете на цялата европейска дипломация са в ръцете на нашите дипломати и ние трябва да оркестрираме сериозен отговор, че това не е проблем само между България и Македония, а това е проблем на Македония с целия Европейски съюз. И да използваме всички възможности, които са ни дадени, за да използваме цялата сила на ЕС и да принудим Македония да спазва човешките права на българските граждани там.

Както знаете Македония не е започнала присъединителния процес, и няма да го започне, докато България и Европа не се уверят, че българските граждани са напълно защитени в Македония".

Събитията от последните дни потвърждават позицията на БСП да не се подкрепя РСМ за членство в ЕС. БСП настояват за защита правата на хората с българско самосъзнание в РСМ. "Случаят с пребития Християн Пендиков да стане достояние на целия Европейски съюз", призова Кристиян Вигенин.

"Мотивацията за това престъпление се крие зад системното насаждане на омраза срещу България и срещу македонските граждани с българско самосъзнание. Ние осъждаме остро този случай и настояваме българските власти да предприемат по-активен и по-цялостен подход по отношение на Република Северна Македония първо за противодействие на езика на омразата в Република Северна Македония, за защита на правата на македонските граждани с българско самосъзнание, за оказване на натиск със съдействието на нашите партньори от Европейския съюз за стриктно изпълнение на поетите от Република Северна Македония ангажименти както пред България, така и пред Европейския съюз".

"Възраждане" настоява да бъде наложено вето на РСМ за влизане в ЕС след случая с пребития секретар на българския културен център в Охрид. Лидерът на партията Костадин Костадинов обяви, че има информация, че председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е свързан с нападението над Пендиков.

"Предупреждавахме миналата година за това, че ако се вдигне ветото безотговорно, под чужд натиск, ще имаме сериозен проблем. Това, което казахме, че ще се случи, за съжаление, се случи. Ние между другото получихме информация, че това, което се е случило в Охрид, до някаква степен е пряко или косвено инспирирано от председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който всъщност е така да се каже основният в момента двигател на антибългарските изстъпления в Македония.

Ако се окаже, че това е вярно, макар че трудно бихме могли да го докажем, съвсем възможно е да се направи нещо подобно. Македония винаги е показвала, че когато тръгне в една линия на противопоставяне с България, е готова да стигне до края. Големият въпрос е докъде може да стигне България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари