Българските деца са най-неграмотни в Европейския съюз

0
Около 40% от учениците в България не могат да четат добре - това далеч надвишава средния процент за ЕС
Около 40% от учениците в България не могат да четат добре - това далеч надвишава средния процент за ЕС

Последното международно изследване в областта на образованието по поръчка на Европейската комисия показа, че българските деца са едни от най-неграмотните в Европейския съюз.

След нашите деца в класацията са единствено румънчетата.

Около 40% от учениците в България не могат да четат добре - това далеч надвишава средния процент за ЕС, който е 16 на сто. 

44% от българчетата не се справят с тестовете по математика, а 43% от тях са под критичното ниво, което е двойно повече от процента за Европейския съюз (23%).  Само 4%  са децата у нас, които постигат отлични резултати, показа репортаж на bTV.

Изследването сочи, че въпреки лошата статистика, се забелязва намаляване броят на децата със слаби оценки! (което води до притеснителни изводи за обектиновстта на оценяването...)

Родни изследвания пък доказват, че що се отнася до грамотност, учениците дават много по-добри резултати от повечето възрастни. С по-висока грамотност са хората от по-малките населени места като Сопот и Димитровград. Неправителственият сектор обаче, настоява да бъде въведен тест по езикова грамотност при кандидатстване за работа.

Все пак, добра е и новината, че българите вече нямат толкова големи затруднения при употребата на пълен член. Най-честите им колебания са при поставянето на запетаи, ударения и въпроси, които възникват по случай използването на правописните правила за някои нови думи в езика ни. Това съобщиха от Телефона за езикови справки към БАН.

На база на излязлата стряскаща статистика обаче - може да се направи крайно заключение, че 1/3 от децата ни са под критичното ниво, т.е спадат с пълна сила към определението – „неграмотни”!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари