Български ученици завоюваха 18 медала на световно състезание по математика

4
На стената с успехите на учениците от СМГ вече се добавят 9 златни, 8 сребърни и един бронзов медал​ от състезанието в Сеул
На стената с успехите на учениците от СМГ вече се добавят 9 златни, 8 сребърни и един бронзов медал​ от състезанието в Сеул

На стената с успехите на учениците от СМГ вече се добавят 9 златни, 8 сребърни и един бронзов медал​ от състезанието в Сеул

Български ученици се прибраха с 18 медала от световното състезание по математика в Южна Корея. Половината от отличията са златни. Децата са възпитаници на Софийската математическа гимназия.

Равносметката след Сеул - 18 ученици, 18 медала. По един за всеки представител от България. На стената с успехите на учениците от СМГ вече се добавят 9 златни, 8 сребърни и един бронзов медал. Злато вкъщи носи шестокласникът Камен Пехливанов.

„Имаше материал, който е за по-голяма възрастова група. Но на нас ни беше включен в подготовката и не ме изненада толкова”, разказва Камен Пехливанов, 6 клас, СМГ, цитиран от NOVA.

Успехът си Камен дължи на правилното разпределение на времето. „Това беше решаващото. Тук трябваше да жертваш някоя грешка, но да ги решиш бързо, за да можеш да дадеш на всички отговори”, твърди шестокласникът.

На 14-ото международно състезание по математика взимат участие над 700 ученици, разпределени в 96 отбора. „Конкуренцията беше много стабилна. Имаше отбори от доста континенти- Азия, Северна Америка, Южна Америка и си беше предизвикателно наистина. Защото всички бяха много добри математици. Състезанието ни хареса много, запознахме се и с корейската култура”, твърди Енислав Николов, 12 клас, СМГ.

„Отборното беше много готино за нас. Имаше щафета, за първи път такъв формат състезание правим и ни беше по-трудно”, споделя Валентин Атанасов, 9 клас, СМГ.

В Южна Корея учениците са подкрепени от своите учители, които ги подготвят за състезанието и пътуват заедно с тях. „Изключително горда съм с всички. Постоянно им давахме насоки кой как да реши, как да се организират и подредят, през цялото време треперихме и накрая подскачахме като научихме крайния резултат”, посочва Даяна Давидова, учител в СМГ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Nana
    Защо не написахте, че не са се явили само СМГ? Колко медала донесоха децата от НПМГ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари