Български учен открива "еликсира на младостта"

0
Врачанин е в екипа от лондонския "Юнивърсити колидж", който изследва "еликсира на младостта"
Врачанин е в екипа от лондонския "Юнивърсити колидж", който изследва "еликсира на младостта"

Българин, роден във Враца, е сред екипа от лондонския "Юнивърсити колидж", които изследват "еликсира на младостта".

Родният учен разполага с десетки научни статии, посветени на влиянието на различни химически съединения върху психическото здраве и генетичните заболявания на човека. Екипът от учени, в който участва той, установи, че съединение на лития удължава живота на дрозофилите и може да се окаже ключът към откриването на "еликсира на младостта".

Специалистите правили изследването си върху плодовите мушици. Оказало се, че удължава живота им с 16%. Химическото съединение активира молекула, която способства дълголетието. Литиевият хлорид се използва в медицината за лечението на психологически заболявания за повдигане на настроението. Но сега той ще има ново приложение в изготвянето на "еликсир на младостта", като приложен при хората, може да удължи живота ни с една пета, съобщи „Конкурент”.

Добрил Иванов е роден през 1977 г. във Враца. Завършил е местната природо-математическа гимназия с профил "Биология". Продължава висшето си образование в Софийския университет, откъдето се дипломира като отличник по ''Молекулярна биология''. По-късно записва докторантура в Кардиф, след което започва работа в института по биоинформатика на Кеймбридж. Там врачанинът участва в поредица научни изследвания, финансирани от Европейския съюз.

Трудовете, върху които работи той, са публикувани в учебници и студии по Психиатрия и Молекулярна биология както в Европа, така и в Съединените щати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Братле, намерих лампата на Аладин и помолих духът да ми умножи акъла по три.
- И какво?
- Каза ми, че с нула не се умножавало...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари