"Български пощи" пуска франчайз

0
Ръководството на „Български пощи“ ЕАД планира да разшири клоновата мрежа на Bulpost
Ръководството на „Български пощи“ ЕАД планира да разшири клоновата мрежа на Bulpost

Държавните пощи обмислят вариант да пуснат част от бизнеса си под наем, научихме от „Монитор“.

Ръководството на „Български пощи“ ЕАД планира да разшири клоновата мрежа на Bulpost, звеното за куриерски услуги, чрез франчайз.

Формално и сега офисите на Bulpost работят в мрежата на пощите, която е доволно голяма. В момента услугата има и представителни офиси в определени населени места, а в пощенските станции има отделни гишета, където може да се взимат пратки на място или да се изпращат.

Търговската концесия, която частници правят от години у нас, е част от план за по-сериозна намеса на пазара за куриерските услуги

В момента държавното дружество разработва стратегия, с която да се превърне в реален конкурент на частните куриери у нас. В „Български пощи” механизмът е по-сложен, защото е държавно предприятие и попада под по-голяма регулация. Вече има интерес от фирми, но в момента процесът се структурира юридически и технологично, обясни изп. директор на „Български пощи” Деян Дънешки.

Частните оператори действат там, където вече има работещ бизнес и добавят стойност към него, такава вероятно ще бъде и практиката на държавните пощи.

В Германия и Гърция практиката е широко разпространена и франчайзери стават магазини, където клиентите да ходят да получават и изпращат пратки.

„Залагаме основно на технологично обновление на процесите в дружеството. В момента пощите обработват най-много пратки, въпреки че куриерският пазар има различна специфика от универсалната услуга и конкуренцията е много по-сериозна. Електронната търговия създаде много голямо търсене и съответно повечето частни предприемачи се насочиха към него“, коментира още Дънишки.

В стратегията е заложено да бъде обновен и автомобилния парк на дружеството. За нуждите на пощите ще бъдат закупени над 100 превозни средства. Сред разглежданите варианти са нови електрически автомобили, но по думите на Дънешки това е скъпа инвестиция и ако държавата не помогне за част от разхода за тях, те са икономически неоправдани. Наша проверка установи, че в отделни държави има субсидиране на част закупуването им, най-често с акцент опазване на околната среда.

Нова организация на труда, студенти влизат в станциите

От „Български пощи” предвиждат напълно нова организация на процеса на сортировката в главния им център. Сред по-големите инвестиции през следващата година е закупуването на нова машина за сортиране на малки пакети и колети, която ще оптимизира процеса за обработването им. Тя сортира от 5 до 10 000 пратки на час, но това няма да доведе до съкращения, твърди изп. директор на дружеството.

По данни на държавните пощи преди 5 години броят на служителите обработващи пратки е бил около 1000. Сега е наполовина, а служителите са пренасочени към други дейности. В момента мрежата на пощите е от 3000 клона с 10 000 служители.

От дружеството даже са решили да продължат в набирането на стажанти направо от студентската скамейка. Инициатива, в която тази година се включиха за първи път, а сега по Коледа ще наемат над 90 млади кадри, които ще се занимават основно с голямото натрупване на пратки. В края на годината количеството на пратки е огромно, дори е имало случаи, когато колети от чужбина вместо през декември са дошли през януари, забавени от операторите отвън.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари