Българска технология прави мониторинг на пациенти с коронавирус под карантина

1
Чрез устройство се прави телемониторинг на пациенти от дистанция
Чрез устройство се прави телемониторинг на пациенти от дистанция Видео: БГНЕС

Българската технологична компания „Чек Пойнт Кардио” успешно пусна първия кризисен мониторинг център за пациенти със симптоми на коронавирус.

Това каза в интервю за БГНЕС представителят на компанията Ружица Гугуловска.

Компанията съществува вече няколко години както на българския, така и на световния пазар. Тя прави телемониторинг на пациенти от дистанция. Произведените устройства се поставят на тялото на пациента. Софтуер обработва данните и се изпращат чрез интернет в мониторингов център. Там лекари и сестри наблюдават денонощно пациентите.

Това означава, че един пациент вкъщи е наблюдаван все едно е в интензивното отделение с всички параметри. При влошено състояние лекарите могат своевременно да реагират по телефона с лекуващия лекар или със самия лекуван“, обясни Гугуловска.

Опитът на българската компания е успешно приложен в няколко европейски държави включително и в Румъния. На 7 март министърът на здравеопазването на Румъния излезе с информация към всички негови колеги в ЕС, че мониторинговият център вече наблюдава техните пациенти със симптоми за коронавирус. От следващата седмица ще започне дейност в Италия, Австрия, РС Македония, Хърватия, Гърция и Израел. Запитване има дори от Колумбия.

По този начин се дава възможност на болниците да съкратят леглата в карантинните отделения за коронавирус. Всъщност инвестицията в нови отделения ще е излишна, защото пациентът може да си стои вкъщи и да бъде наблюдаван през цялото време. Същевременно технологията ще ограничи значително разпространението на този вирус. Нашето устройство дава възможност да се локализира пациентът и да се следи дали действително спазва карантинната изолация“, казва Гугуловска.

За съжаление, в България също са регистрирани случаи на коронавирус. Силно се надявам и почти съм сигурна, че в близките дни ще можем да организираме тази система да бъде на разположение и на българските граждани. „Бих искала с общи усилия да намерим подход, да се възползваме от съществуването на вече една доказана система за проследяване на пациенти от дистанция. Нека се възползваме от факта, че нашият мониторингов център е с много опитни лекари и сестри начело с д-р Бойчо Бойчев в Казанлък. Моето предложение е, че можем да превърнем България в първия телемониторингов център, който ще се бори срещу коронавируса“, завърши Ружица Гугуловска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари