Българо-румънски екип създаде съвместно спектакъла „Изчезващи“

2

„Изчезващи“ поставя въпросите за скъсаната връзка между хората и страната им, за не/желанието да се завърнат у дома, за човешките отношения, които задържат един човек или го карат да си тръгне

Кметът Пенчо Милков се срещна с посланика ни в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков, директора на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Боян Иванов и румънските автори на съвместната постановка „Изчезващи“ по повод премиерното ѝ представяне в България.

На 9 и 10 март в Доходното здание за първи път пред русенска публика бе представена творбата на румънската авторка Елизе Вилк. Тя е дело на режисьора с молдовски произход Думитру Акриш и сценографа Михай Константин Ранин от театър "Тони Буландра" в Търговище, Румъния.

Щастлив съм, че театърът в Русе създава продукт не само за комерсиалния зрител, но и дава възможност да се види изкуство на по-високо ниво“, отбеляза кметът Пенчо Милков.

Русенският театър е институция със сериозни традиции и съм убеден, че е един изключително подходящ партньор за бъдещи проекти“, заяви Н. Пр. Влайков, който приветства сътрудничеството между румънската и българската страна в сферата на изкуството, съобщиха от Община Русе.

След представянето си на българска сцена Драматичен театър "Сава Огнянов" ще участва с "Изчезващи" на традиционния международен фестивал в Търговище през юни тази година.

Спектакълът разказва за историческите преходи на Румъния през годините и не пропуска темите от днешния ден, преминаващи под знака на войната в Украйна. За самия режисьор ключовата дума в представлението е „любов“, а актьорите определят преживяванията за самите тях и за зрителите като силно „емоционални“.

Изчезващи“ поставя въпросите за скъсаната връзка между хората и страната им, за не/желанието да се завърнат у дома, за човешките отношения, които задържат един човек или го карат да си тръгне.

В спектакъла участват актьорите Венцислав Петков, Дона Вълова, Ивайло Драганов, Кадри Хабил, Кристиана Ценкова, Ивана Керанова, Тодор Лазаров, Ясена Господинова.

Изчезващи“ ще се играе в Драматичния театър още на 10 и 21 април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Бай Пенчо, бай Пенчо...
    Какво разбираш ти от изкуство бе, бай Пенчо? Цитирам те: "Театърът в Русе дава възможност да се види изкуство на по-високо ниво". Кое ниво, твоето ли, че ти си само 1,60 м? Оправи града пък тогава говори за изкуство, но то вече няма и за кога, пътник си...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари