Българка в Лондон: Полицията ни спасяваше през Туитър

0

UK властите пуснаха в социалните мрежи протокол за тревога, изпращали съобщения как да се действа по време на терора.

Полицаи пуснали в Тутър протокол за тревога, включващ съобщения към лондончани с инструкции как да действат и с информация какво е положението след атентата в британската столица. Това заяви пред в. „Монитор” Добрияна Тропанкева, която живее в непосредствена близост до Лондон бридж.

Там в събота вечерта микробус се вряза в пешеходци, а по-късно нападателите атакуваха хора с нож в заведение на пазара „Бъроу”. Вследствие на атентата 7 бяха убити, а 49 бяха ранени.

Туитовете от английската полиция бяха най-полезни за нас. BBC също ги показаха. Хората се информираха едни на други, докато тичаха към къщи. Никой не гледа новини в събота вечер, когато е навън с питие”, разказа още Добрияна.

По време на атентата се прибирала от концерт, когато внезапно в метрото съобщават, че станцията на Лондон бридж е затворена.

Казаха, че влакът ще премине през нея, без да спре. Нямаше паника сред пътниците, но аз се притесних заради случилото се скоро в Лондон и в Манчестър. Единственият начин да се приберем бе да излезем и да се опитаме да си вземем такси”, спомня си тя.

На излизане Добрияна проверява новините и с ужас установява, че опасенията й са се случили – до дома й е имало атентат.

Помислих си, че ако не си бяхме взели сладолед след концерта, щяхме да бъдем там, което е ужасно. Никога не можеш да очакваш къде ще се случи. Беше много травмиращо”, споделя тя.

За по-голям ужас такситата, които поръча, не идват, а автобусите преминават празни покорай нея. „Решихме да вървим до къщи точно зад отцепения периметър. Полицай изведнъж се развика „Прибирайте се възможно най-бързо, бягайте и избягвайте големи улици”, казва още българката. По думите й, имало големи групи хора, опитващи се да стигнат до най-близките спирки на метрото.

Много бяха уплашени. Повечето звъняха на семейство и приятели, за да кажат, че са добре, спомня си тя.

В близост до окото на бурята бил и Богомил Тодоров. „Отначало не се разбра какво точно става, но в небето започнаха да кръжат хеликоптери на полицията”, разказа за в. „Монитор” той.

Движехме се към Лондон бридж с кола, когато се чуха полицейски сирени и ние отбихме. Започнаха да минават десетки полицейски коли и линейки. Срещу нас по улицата излязоха тълпи от хора, идващи от Лондон бридж”, спомня си младежът.

Той допълва, че междувременно полицията пуснала в Туитър съобщения за инцидент в района на Лондон бридж, а после и за Бороу, а по-късно в социалните мрежи излезли стотици постове на хора, готови да приютят евакуираните от района.

Хеликоптерите продължават да патрулират във въздуха 13 часа след нападенията”, посочва Тодоров.

Сутринта към 6 ч. Добрияна също забелязва, че все още фоайето на хотела до дома й е пълно със спящи по дивани хора.

Десетки останаха в областта, защото не могат да се приберат. И до сега още се чувам сирени навсякъде, има хеликоптери, полицейски лодки, станцията е още затворена. Полицията прави всичко възможно, което ме кара да се чувствам по-добре”, посочва тя.

Добрияна разказва, че пазарът е много популярно място в Лондон, което винаги е пълно с туристи и през деня за пазаруване, и вечерта за питие, особено в събота вечер. По думите й пазарът и Лондон бридж са лесни мишени, поради интензивното движение на хора.

Полицията прави всичко възможно, но такива събития е малко възможно да бъдат предвидени”, коментира тя. Когато атентатът в Манчестър станал, била много притеснена и дори обмисляла да се откаже от концерт, който планирала.

Нейни приятели, родени в Лондон, споделяли същите чувства.

Но животът продължава. Трябва да отидем на работа на следващия ден и да се надяваме, че всичко ще се разреши. Имам приятели от всякакви култури и религии. Най-доброто, което можем да направим, е да се уважаваме едни други”, казва в заключение тя.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари